09.01.kao dan napada na sudionike „parade ponosa“srpskog naroda u RS!

09.siječanja kao dan RS uvijek i iznova izazove mnoge prijepore u BiH i javnosti susjednih zemalja. Ove godine izrazito oštra retorika u svezi tog datuma je upućena iz susjedne RH a sve iz razloga što je na proslavi dana RS kao gost bio hrvatski ambasador u BiH Ivan DelVechio. Lijevi, lešinarski, građanski mediji iz Soroševe kuhinje su se propeli na zadnje noge i osuli paljbu iz svih raspoloživih sredstava po njemu, prozivajući Ministarstvo vanjskih i europskih poslova na čijem je čelu Marija Pejčinović Burić, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, dok su onako „usput“ pokupili izjave većine hrvatskih ministara od kojih je najrezolutniji bio Damir Krstičević ministar obrane RH koji je dao izjavu kako on ono što je učinio DelVechio nikada ne bi napravio. Onako usput predstavnici medija su pitali hrvatskog ministra uprave Lovru Kuščevića što misli o nazočnosti dr. Dragana Čovića, između ostalih na proslavi dana RS, na što je on samo šeretski rekao kako on predstavlja hrvatski narod u BiH odnosno stranku HDZ BiH te kako se RH nema pravo miješati u odluke stranke iz BiH.

Nakon svega ambasador DelVechio je pozvan na konzultacije u Zagreb i već se razmatra mogućnost njegovog opoziva (u međuvremenu je i smijenjen) iz BiH što se dalo nagovijestiti iz izjava aktualne ministrice Pejčinović. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović je dala izjavu kako ona kao predsjednica RH nije bila upoznata s odlaskom tog ambasadora na proslavu dana RS u Banjaluku a ukoliko javnost ne zna Predsjednik RH imenuje veleposlanike i ambasadore u sve zemlje svijeta.

Napadi na predstavnike hrvatskog naroda iz BiH i RH potječu iz iste kuhinje

Čitajući sva ta silna priopćenja kojima se napada dr. Dragan Čović i izaslanstvo hrvatskog naroda u BiH odmah se da zamijetiti kako su napadi jako uštimani i orkestrirani i dolaze iz kuhinje oporbenih, građanskih, lijevih, odnosno probošnjačkih ili promuslimanskih stranaka u BiH i RH, u kojima prednjače SDP (u obje države), DF, Naša stranka, potpomognuti sa SDA. Toj kanonadi napada na navedene pridružili su se po svom starom običaju ofucane, olinjale političke face iz obje države poput bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića, Ive Josipovića, te bivše premijerke RH Jadranke Kosor koji svaku priliku koriste za nastup u medijima jer više nikome nisu interesantni, ali po staroj uvježbanoj i uhodanoj špranci iz kuhinje UDBE njima se daje i pronalazi medijski prostor kako bi se priključili toj Armiji napadača na hrvatsko izaslanstvo u Banjaluci. U taj eho napada na hrvatsko izaslanstvo uskočile su ovaj put i neke hrvatske stranke desne provenijencije iz obje države, kao i Udruga Zaboravljenih Branitelja-Boraca BiH iz Ljubuškog.

„Čuvaj se Danajaca i kad ti darove donose“!

Kako ništa na ovom svijetu ne bi trebalo ostati nerazjašnjeno tako ne bi trebali ostati nerazjašnjeni ni ovi napadi na izaslanstvo hrvatskog naroda u obje države na proslavi obilježavanja dana RS. No, prije toga pisac ovih redaka se odavno rukovodi jednom izrekom iz Grčke mitologije koja kaže: “Čuvaj se Danajaca i kad ti darove donose“. A sve što traži SDP(bivši SKJ ili KPJ) i njihovi pravni i svekoliki drugi sljedbenici treba u startu odbaciti, ignorirati ili uzeti s debelom rezervom jer te stranke i njihovi sljedbenici imaju krvave ruke s kojih još uvijek nije oprana krv nevinih hrvatskih žrtava iz II svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata, jer nevina krv traži istinu i dok god ta istina plače, zaziva i cvili te će ruke ostati krvave i nikada neće imati čiste i poštene namjere. Imajući to u vidu itko tko imalo prati aktualna politička zbivanja na ovim prostorima sa sumnjom, skepsom i rezervom će uzeti sve što govore, koga napadaju i kritiziraju likovi poput Davora Bernardića, Arsena Bauka, Ive Josipovića, Stjepana Mesića, Jadranke Kosor, Šefika Džaferovića, Željka Komšića, Nermina Nikšića ili Predraga Peđe Kojovića, te mnogih drugih znanih i neznanih novinara u rukama lijevih i građanskih stranaka.

Ustavnost ili neustavnost dana RS

No, kako bismo došli do potpune spoznaje i istine o danu RS potrebito je ponajprije utvrditi ustavnost ili neustavnost dana RS. Ustavni sud BiH kao najviša pravosudna instanca je 2015. godine utvrdio kako su pojedine odredbe Zakona o praznicima RS neustavne a sve po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića a one se tiču slijedećeg:“Odredbe koje se tiču krsne slave i vjerskih obilježja u RS nisu u skladu s Ustavom BiH i treba ih uskladiti“. Postupajući po presudi Ustavnog suda RS Narodna skupština RS je podnijela prigovor Ustavnom sudu BiH koji je prigovor uvažio i narodna skupština RS je potom raspisala referendum u RS s pitanjem: “Da li podržavate da se 09.01. obilježava i slavi kao dan RS“? Narod u RS je velikom većinom odlučio kako želi da taj dan ostane kao dan RS, i Narodna skupština je usvojila Zakon o državnim praznicima RS dana 25.10.2016. godine gdje u čl.2.tog Zakona stoji: “Na osnovu političke volje građana RS 09.01. se obilježava kao dan RS“.

Nakon usvajanja tog Zakona nitko se više iz BiH do dana današnjeg nije žalio na usvojeni zakon o državnim praznicima RS. Znači, dan RS 09.01.je potpun legalan, legitiman i Ustavan i nije u suprotnosti s Ustavom BiH kako to žele u javnosti prikazati lijeve, građanske probosanske ili promuslimanske stranke u BiH koje nisu željele pročitati konačni tekst presude Ustavnog suda u BiH već samo govore i u javnost plasiraju što njima odgovara ali na veliku žalost hrvatskog naroda na te laži i podvale nasjedaju i mnoge hrvatske stranke u BiH i RH kao i UZB-Boraca BiH. Ovdje smo dužni pojasniti još neke činjenice na koje se pozivaju predstavnici tzv. “desnih“ stranka hrvatskog naroda u BiH i RH kao i UZB-Borci BiH koji napadaju HDZ BiH odnosno njenog predsjednika dr. Dragana Čovića kako njemu u jednom slučaju odgovara Ustavni sud BiH kao najviša pravosudna instanca u BiH a u drugom slučaju ne, misleći pri tome kako ta stranka i Čović podržavaju neustavni dan RS čime negiraju Ustavni sud u BiH dok u drugom slučaju podržavaju taj sud u presudi po apelaciji Bože Ljubića na promjene izbornog zakona u BiH. I ovdje je u pitanju neukost predstavnika tih hrvatskih stranaka a ta neukost potječe iz površnosti jer ne žele čitati već prihvaćati tuđe nametnute stavove i mišljenja. Kako smo već rekli i pojasnili dan RS 09.01. je Ustavan odnosno kao takav je legalan dok je izborni zakon u BiH koji se još uvijek primjenjuje protuustavan odnosno nelegalan što je potvrdio Ustavni sud u BiH po Apelaciji Bože Ljubića zbog čega je nastupila ustavna kriza u BiH i FBiH jer se još uvijek nije formirala vlast na nivou države a ni FBiH a upravo zbog neprovođenja odluke ustavnog suda.

Jednakopravnost i konstitutivnost 3/tri naroda u BiH

Sada dolazimo do dijela koji se tiče legalnosti i legitimnosti donošenja odluka na nivou države BiH od strane jednog konstitutivnog naroda. Svi smo naime svjesni kako je RS blagoslovljena voljom međunarodne zajednice u Daytonu dana 23.12.1995. godine te kako je supotpisnica u tom sporazumnu bila i RH. BiH je tim sporazumom podijeljena na dva entiteta, RS i FBiH gdje je RS dobila 49% a FBiH 51% područja države BiH. U ta dva entiteta većinski žive 3/tri naroda ,Bošnjaci-Muslimani, Hrvati i Srbi. Svaki od ta 3/tri naroda je jednakopravan i konstitutivan na cijelom području BiH. Nikakva bitna odluka se ne smije i ne može donijeti preglasavanjem jednog naroda u odnosu na druga dva ili obrnuto. Znači kako bi neka takva odluka zaživjela mora je blagosloviti taj narod dok u suprotnom ta odluka ne može odnosno ne smije zaživjeti.Srpski narod u RS je odlučio velikom većinom građana na referendumu kako je dan RS ustavan, legalan i legitiman i tu više nitko nikada odnosno zauvijek nema što reći. Volja je srpskog naroda kada će obilježavati svoj dan pa taman se druga dva naroda taj dan ne sviđao zbog ovih ili onih razloga.

Isto tako tko može zabraniti hrvatskom narodu u BiH da slavi svoj dan HR H-B ukoliko je to volja hrvatskog naroda u BiH. Tko može zabraniti muslimanskom odnosno bošnjačkom narodu proslavu nekog njihovog dana ili praznika ma kad god on bio ukoliko je to volja tog naroda, međutim vezano za proslave odnosno obilježavanje najvažnijih datuma u Muslimana odnosno Bošnjaka taj narod uvijek nastupa u ime FBiH ili države BiH što je protuustavno, nelegalno i nelegitimno jer druga dva naroda im nikada nisu dala suglasnost na državnom nivou za obilježavanje tih datuma niti ti narodi te datume slave u svojim županijama ili RS, kao što je npr. Dan državnosti BiH 25.11. koji je gle slučaja određen kao dan zasjedanja ZAVNOBIH-a (dan tamnice hrvatskog naroda u BiH), od strane zločinačke SFRJ i njenog predvodnika Tita označenog kao jednog od najvećih krvnika u 20. stoljeću u cijelom svijetu.

Znači ovdje je u pitanju čista matematika. Ukoliko se uzme kao pravilo zacementirano od inozemne i domaće javnosti kako su u BiH sva 3/tri naroda jednakopravna i konstitutivna onda se matematičkim zbrojem može dobiti slijedeće: 1+1+1=3, 1+2=3, 2+1=3, a da nikada i nikako nije moguće: 1+1+0=3, 1+0+0=3, 2+0=3, ili 0+2=3, a u ovakvoj BiH do sada je bilo moguće 1+1=3 ili još češće 1+0+0=3 što su obilato koristili Mislimani ili Bošnjaci prigodom donošenja nekih od najvažnijih odluka u BiH na štetu druga dva naroda. Ukoliko neki ne znaju sjetimo se podnošenja revizije na presudu suda u Haagu zbog odbijanja tužbe BiH protiv Srbije za genocid, kada je muslimanska strana jednostrano podnijela reviziju bez suglasnosti druga dva naroda. Ili napadi muslimanske strane na izgradnju Pelješkog mosta u Ime BiH a nitko nije pitao Srbe ili Hrvate iz BiH o tom pitanju. Ili pak najave nekih muslimanskih predstavnika u BiH poput Željka Komšića kako će BiH tužiti RH zbog iskorištavanja prirodnih resursa BiH a da pri tome nitko nije pitao hrvatski ili srpski narod o tom pitanju. Ili pak organiziranje predizbornog skupa turskog predsjednika Edogana u Skenderiji u Sarajevu a da opet nitko nije pitao ništa ni hrvatski ni srpski narod u BiH. Postavlja se pitanje što bi se dogodilo da je neki od ta dva druga naroda organizirao predizborni skup K.G. Kitarović ili Aleksandra Vučića u Skenderiji, Mostaru ili Banjaluci na kojima bi bili prisutni ti kandidati za predsjednika ili predsjednicu? Uh, bolje je o tome ne razmišljati jer znam ja nas, j..o ti nas, kako lijepo reče Branko Ćopić.

Zbog čega su uopće hrvatski predstavnici iz BiH i RH bili nazočni na proslavi dana RS?

Konačno dolazimo do nazočnosti hrvatskih predstavnika iz BiH i ambasadora RH Ivana DelVechia na proslavi dana RS. Zbog čega su konačno navedeni predstavnici uopće išli na proslavu tog dana koji je potpuno legalan, legitiman i ustavan? Isto kao što je legalna, legitimna i ustavna RS koja je utemeljena voljom međunarodne zajednice u Daytonu premda utemeljena na zločinu poglavito protiv hrvatskog naroda kojeg je prije Domovinskog rata na tom području bilo 220 000 a danas ih živi cca 8000 s tendencijom nestanka i čemu „vapijući u pustinji“ banjalučki biskup Franjo Komarica stalno progovara samo što ga nitko ne sluša od vodećih hrvatskih predstavnika u BiH i RH.

Znači, RS je činjenica i de iure i de facto u ovom trenutku i s tom činjenicom se slaže RH, hrvatski predstavnici iz BiH kao i veliki dio međunarodne zajednice premda ta zločinačka tvorevina nikada nije trebala ni postojati iz čega proizlazi kako su Srbi kao agresori na BiH, RH, Sloveniju i Kosovo nagrađeni umjesto da su kažnjeni jer su bili poraženi u Domovinskom ratu, odnosno bili su nadomak potpunog gubitka svih područja u BiH, što su spriječili srpski saveznici Velika Britanija i Francuska kada su združene snage HVO-a i Armije BiH bile nadomak Banjaluke ali su nejasnom i nikada razjašnjenom komandom iz stožera NATO saveza zaustavljeni. Što će biti s RS u budućnosti to nitko ne zna kao što u ovom trenutku nitko ne zna što će biti s FBiH ili BiH, odnosno sa svima nama. Ali zacijelo BiH i FBiH neće nikada biti građanske tvorevine skrojene po mjeri jednog većinskog naroda u BiH ili FBiH sviđalo se to nekome ili ne. To je činjenica i de iure i de facto koja se nikada neće moći pobiti jer ovdje vladaju razno-razni interesi međunarodne zajednice i svatko ima svog mentora(SAD, Rusija, Turska), a RH i Srbija imaju svoje svekolike interese na ovom području. Interese ovdje imaju i Kinezi koji djeluju globalno gdje god mogu. Ne bi nas začudilo da interese u BiH pronađu i afričke zemlje, ili pak domoroci Aboridžani iz Australije.

Prisutnost hrvatskih predstavnika iz BiH i RH na ovom događaju je ujedinilo i lijeve i desne političke opcije u BiH i RH i s te strane su ti napadi opravdani ali iz samo jednog razloga koji lijevim, građanskim političkim opcijama u tim državama nije prioritet premda se svi kače za taj moment, a on je pijetet prema žrtvama hrvatskog naroda u BiH odnosno koji je u Domovinskom ratu u BiH doživio progon, ubojstva, silovanja, stradanja svih vrsta. Desne političke stranke Hrvata u BiH i RH opravdano napadaju prisustvo hrvatskih predstavnika na obilježavanju dana RS jer im je mnogo mudrije bilo ne otići na tu proslavu, jer im nitko ne bi zamjerio nedolazak, no,oni su ipak otišli i sad se postavlja pitanje koji je glavni razlog njihovog odlaska na tu proslavu?

Očajnička borba dr. Dragana Čovića za diobu vlasti na nivou BiH i FBiH

Svi smo svjedoci kako je prije par dana u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH usvojen proračun FBiH za 2019 godinu voljom HDZ-a BIH, SDA, SBB-a, HDZ 1990 i ASD-A, dok su protiv bili SDP, DF, Naša stranka. Imajući u vidu kako su lijeve građanske stranke u FBiH ne uvažavajući legitimnu volju muslimanskog odnosno bošnjačkog naroda u BiH na prethodnim parlamentarnim izborima od 07.10.2018. godine formirali vlast u većini muslimanskih županija bez SDA, a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH su bez prisustva zastupnika SDA, HDZ BiH-HNS-a izabrali za Predsjedatelja zastupničkog doma Elvira Karajbića (SDP), HDZ BIH i SDA su ubrzo shvatili kako je “vrag odnio šalu“ te im neko novo jedinstvo opet jamči vlast u FBiH odnosno u BiH. Imajući u vidu kako su Hrvati u BiH preglasani izborom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH ispred hrvatskog naroda dr.Dragan Čović je bio prinuđen ponuditi ruku SNSD-u i MiloraduDodiku, a usput i Bakiru Izetbegoviću kako bi se opet dočepali vlasti u BiH i FBiH. U tom smislu ako nekome pružaš ruku tom nekome moraš i tepati pa stoga tu leži odgovor zašto su hrvatski predstavnici iz BiH otišli na proslavu dana RS 09.01.u Banjaluku.

Znači, ovdje je u pitanju očajnička borba dr. Dragana Čovića da njegova stranka HDZ BiH bude opet kao i mnogo puta do sada dionik vlasti u BiH i FBiH i sve je podredio tom cilju i interesu, ne vodeći pri tome računa kako manje stranke sateliti u HNS-u izražavaju oštro protivljenje njegovom odlasku u Banjaluku. Doduše dr.Dragan Čović i stranka HDZ BiH svojataju HNS od njegovog osnutka kao svoju ćaćevinu dok svi drugi iz HNS-a mogu blejati kao ovce u toru jer je prva i zadnja stranka HDZ BiH, odnosno dr.Dragana Čovića. Pri tome uopće nisu bitne žrtve Hrvata u RS, njihov sustavni progon u Domovinskom ratu. Bitna je osobna promocija dr.Dragana Čovića i njegove stranke odnosno uhodana špranca po kojoj Čović i njegova stranka od završetka Domovinskog rata hode.

A hodaju stazom kojom ne hoda hrvatski narod u BiH koji sve brže nestaje s prostora BiH. Sada se ovdje valja zamisliti bi li bolje bilo dr. Draganu Čoviću okrenuti leđa Miloradu Dodiku i proslavi dana RS te se prikloniti opciji u kojoj on i njegova stranka postaju gubitnici u BiH i FBiH jer bi mu u tom slučaju Dodik i njegova stranka okrenuli leđa i u Predsjedništvu BiH, kao i u BiH što bi bilo za njega i njegovu stranku, podredno i za hrvatski narod u BiH bilo pogubno u ovom trenutku. O opciji u kojoj dr. Dragan Čović i njegova stranka HDZ BiH nisu dio vlasti u BiH ili FBiH bespredmetno je govoriti jer ta stranka premda nikada nije u globalu predstavljala svekolike istinske hrvatske interese u BiH ne može zamisliti da nije dio vlasti jer ta vlast je uhljebila mnoge partijske kadrove i njihove potomke koji ništa drugo ne znaju raditi osim ne raditi ništa. A zbog tog njihovog “nerada“ i lakih zarada od ne raditi ništa hrvatski narod sreću traži i pronalazi u trećim zemljama. A oni i njihovi potomci nasljeđuju jedni druge u JP i svim drugim većim poduzećima ne vodeći pri tome brigu o globalnoj zaštiti hrvatskog naroda u BiH i RH kojemu su se predstavnici te stranke ogadili za vjeke vjekova i ne mogu ih smisliti organski niti u ugostiteljskim i vjerskim objektima, što njima sad za sad uopće ne smeta jer su pođonili svoje obraze i uvijek se pravdaju „sarajevskom politikom“ koja hrvatskom narodu onemogućava dio kolača iz FBiH i BiH koji mu pripada u čemu leži samo manji dio istine jer županijama nitko ne brani graditi svoj život po mjeri njenih građana. Sjetimo se samo novousvojenog proračuna ŽZH od koji 86 milijuna KM od kojih 73%, odnosno 62 milijuna KM ide na plaće uposlenika na što se više nema što nadodati.

I nije samo tu grijeh vladajuće stranke Hrvata u BiH, FBiH i njenim županijama. Njihovi grijesi su razbacani na sve strane gdje se god okreneš. Interesne-klijentelističke sveze HDZ-ovih uhljebnika sežu u najdublje pore jako bolesnog hrvatskog društva. Ništa se bez blagoslova stranke HDZ BiH ne dešava niti se može desiti. Oni vode kolo na svim vjenčanjima a vodeći su i na svim sahranama jer se bez njih ništa ne događa niti prolazi niti može itko išta ni u MZ a ni u nekom kulturno-umjetničkom društvu ili sportskom kolektivu uraditi bez blagoslova njihovih podanika. Zbog tih grijeha vodeće stranke u Hrvata hrvatski narod je postao kao stado bez pastira i ide u sunovrat sve više. One malo hrabrije ovčice su zahvaljujući ovnovima predvodnicima napustili škrte pašnjake Herceg-Bosne i otišli u potragu za zelenim prostranstvima kojih su pune Irska, Njemačka, Švedska, Danska, Austrija, SAD, Australija, pa čak i Češka, dok ove preostale nastavljaju pasti ne dižući glavu i ne buneći se jer znaju kako će završiti u nečijem loncu. One buntovne ovčice kojih je ostalo jako malo u ovoj nakaradnoj državi zvanoj apsurdistan su se razbježale i za njih nitko više ne zna i ne mari te su postale potpuno bezopasne za vladajuću strukturu HDZ BiH.

Kraj ambasadora Ivana DalVechia u BiH

Što se tiče hrvatskog ambasadora u BiH Ivana DelVechia njegov odlazak u Banjaluku je također bio neočekivan i to ne iz razloga neustavnosti dana RS već iz razloga ukoliko je to učinio bez znanja hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova kako to navodi aktualna ministrica Marija Burić Pejčinović. Ukoliko se potvrde te sumnje on će biti smijenjen s te funkcije, što se već obistinilo i to upravo dok sam sastavljao ovaj tekst.

Vezano za odlikovanje Generala srpske vojske Slavka Lisice na danu RS je čista podvala srpske strane i Milorada Dodika hrvatskim predstavnicima iz BiH i RH jer zacijelo nitko od njih prije obilježavanja dana RS nije znao kako će biti odlikovan srpski general koji je u RH pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora u odsutnosti, te su to bili glavni razlozi za napade na ambasadora Ivana DelVechia i dr.Dragana Čovića između ostalih razloga za napade. A nitko od navedenih hrvatskih predstavnika iz BiH i RH se ne bi zasigurno odazvao na tu proslavu dana RS da je znao što su Srbi spremili iza „ćoška“, no to ih ionako ne opravdava. Ne opravdava ih ni to što ih napadaju lijeve građanske stranke iz obje države koje svojim napadima žele samo postići jeftine političke poene u obje države a to koliko ih brine nestanak Hrvata iz RS je isto kao „crno iza nokata“. Te će stranke uvijek za sve kriviti Tuđmana i njegovu politiku u Domovinskom ratu prije nego li racionalno razmotriti sve aspekte Domovinskog rata u kojemu je nestala SFRJ njihova majka a Hrvatima najgora maćeha.

Stoga ona pomirujuća izjava dr. Dragana Čovića nakon povratka iz Banjaluke kako svi moramo graditi mir i napustiti mržnju je tek jalov i mlak pokušaj očajnika-utopljenika koji se hvata za slamku usred oceana laži.

Vlado Marušić / SirokiBrijeg.info