Vlado Marušić, predsjednik udruge “Zaboravljeni branitelji” Zapadno-hercegovačke županije potvrdio je za Dnevni list kako su krenule aktivnosti pribavljanja potvrda i odobrenja za održavanje mirnih prosvjeda branitelja diljem Federacije, a koji bi trebali uslijediti 19. svibnja te je pojasnio i na kojim će se prometnicama branitelji okupiti tog dana.

Koje lokacije

Naglasivši kako je zamišljeno da se blokiraju svi granični prijelazi u Federaciji, odnosno sve važnije prometnice, kao i zgrade županijskih Vlada, Marušić je naveo i kako će se u pojedinim općinama odlučiti koje će konkretno prometnice biti u pitanju. Kada je riječ o Hercegovini Marušić je naveo kako će se branitelji okupiti ispred zgrade županijske Vlade u Širokom Brijegu, a jedan će dio blokirati prometnicu Široki Brijeg-Mostar u mjestu polog gdje su 1991. godine zaustavljeni tenkovi JNA i što je, ističe, svojevrsna simbolika. Što se tiče ostalih lokacija, Marušić je naveo kako će predstavnici udruge “Zaboravljeni branitelji” iz nekoliko hercegovačkih općina blokirati granične prijelaze Vinjani Gornji, Vinjani Donji, Bijaču, Crveni Grm i Orah. Pritom je potvrdio i kako su branitelji s prostora Hercegbosanske županije također iskazali namjeru da izađu na prosvjede te su najavili blokiranje graničnog prijelaza Kamensko.

Zahtjevi

Ipak, Marušić je poručio i kako bi volio da se do 19. svibnja problemi riješe kroz razgovor s predstavnicima vlasti te navodi kako branitelji traže nešto što je vrlo lako i brzo moguće ispuniti.

  • Ljudi su ogorčeni, čak i oni koji su ostvarili prava nam se priključuju. Najbolje je da nas vlast zovnu i da se dogovorimo. To su dvije stavke-braniteljski dodatak obespravljenoj kategoriji i jedinstveni registar branitelja. To se može dogovoriti za sat vremena, objasnio je Marušić.

Ti su uvjeti i naznačeni na nedavno potpisanoj Rezoluciji, a kada je riječ o braniteljskom dodatku koji bi prema zahtjevima ove populacije trebao biti u visini prosječne mirovine od 326 maraka, predstavnici Vijeća branitelja smatraju kako ne stoje tvrdnje da novca nema te kako su kroz poseban lex special našli modalitete kako i na koji način to platiti. Jedan od zahtjeva je i provedba zaključaka federalnog Doma naroda gdje se, između ostalog govori kako je Vlada FBiH trebala do 31. srpnja 2014. godine izraditi jedinstveni registar branitelja.

Osnivanje u Tomislavgradu

Udruga “Zaboravljeni branitelji” imala je svoju osnivačku skupštinu u Tomislavgradu, pri čemu je izabrano rukovodstvo te najavljeno uključivanje u mirne prosvjede koji bi se trebali održati 19. svibnja. Na sjednici je naglašeno kako su ciljevi rada udruge borba za ostvarenje braniteljskog dodatka, besplatnog zdravstvenog osiguranja te izrada jedinstvenog registra branitelja.

Dnevni list