Vlada ŽZH i Sindikat djelatnika MUP-a ŽZH potpisali kolektivni ugovor

Nakon dugotrajnih pregovora, danas je potpisan kolektivni ugovor između Vlade Županije Zapadno-hercegovačke i Sindikata djelatnika MUP-a Zapadnohercegovačke županije koji će svim zaposlenicima MUP-a donijeti veće plaće.

Ugovor je potpisan u prostorijama Ministarstva financija ZHŽ-a u Ljubuškom. Potpisali su ga premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić i predsjednik Sindikata djelatnika MUP-a Zapadnohercegovačke županije Vjekoslav Markota.

Obje strane su nakon potpisivanja izrazile zadovoljstvo postignutim dogovorom, premijer Ćosić je rekao kako ga inače ne bi potpisali da nije postignuto obostrano zadovoljstvo.

“Naša su nastojanja bila izbalansirati status svih korisnika proračuna, sukladno njihovim radnim mjestima i stručnoj spremi, ukratko, htjeli smo maksimalno, koliko to dopušta proračunski okvir, poboljšati uvjete i materijalno stanje svih naših zaposlenika”, rekao je Ćosić, dodavši kako je ovaj ugovor potpisan na razdoblje od godinu i pol dana.

Predsjednik Sindikata djelatnika MUP-a ZHŽ-a Vjekoslav Markota rekao je kako su sporazumom dogovorno utvrdili koeficijente za njihove zaposlenike kojima bi se njihov materijalni status poboljšao, te kako će prvi put svi policijski službenici, odnosno svi zaposlenici MUP-a ZHŽ-a dobiti jubilarne nagrade, te kako će svi zaposlenici MUP-a dobiti povišicu od 5,5 posto.

Rekao je i kako su riješili problem umirovljenja policijskih službenika vezano za uplatu doprinosa. “Sada smo utvrdili sve mehanizme da to umirovljenje ide brže”, rekao je Markota.

On se zahvalio premijeru Ćosiću te ministru financija ZHŽ-a Toniju Kraljeviću jer su omogućili postizanje dogovora u duhu dijaloga, fer i korektno.

Ministar financija Toni Kraljević podcrtao je na kraju kako su pregovori iznjedrili kvalitetan kolektivni ugovor. “Ovo je provediv i izvediv ugovor, koji će itekako osjetiti oni koji imaju najmanje plaće. Sada su izjednačeni koeficijenti kod svih korisnika proračuna, ne samo u MUP-u, čime je nakon sedam godina ipak otklonjen jedan diskriminirajući element, jedna devijacija koja je nastala kroz kolektivni prosvjete iz 2010., a nije praćena promjenom koeficijenata kod ostalih proračunskih korisnika”, rekao je Kraljević.

Premijer Ćosić je izrazio nadu kako će se ovaj ugovor u konačnici odraziti i na bolje rezultate rada kod policijskih službenika. “Nadamo se da ćemo imati i bolje učinke, jer uvijek kada govorimo o položaju i materijalnom stanju namještenika, moramo to dovoditi s uspješnošću rada tih zaposlenika”, rekao je Ćosić.

Poslušajte što su nakon potpisivanja rekli premijer Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić, predsjednik Sindikata djelatnika MUP-a Zapadnohercegovačke županije Vjekoslav Markota, te ministar financija ZHŽ-a Toni Kraljević.

Ivan Herceg / Radio Ljubuški