Nastavnici u Zapadnohercegovačke županije u srijedu stupaju u štrajk. Međutim, štrajkali ili ne, tamošnje vlasti ih uopće ne doživljavaju, svoj zarađeni novac neće dobiti, a pitanje je i kad će dobiti novi kolektivni ugovor.

Ovo nije prva obustava nastave, ali sigurno neće biti ni posljednja. Nastavnici ističu da su osnovni razlozi za štrajk nepotpisivanje kolektivnoga ugovora, neisplata milijunskih obaveza po tužbama, nedonošenje pravilnika o zapošljavanju i pravilnika o tehnološkom višku, nedonošenje zakona o srednjem (i osnovnom) školstvu te županijskog zakona o radu, kašnjenje u isplati honorara, Prijedlog zakona o PIO/MIO te nezakonit obračun toploga obroka u ovoj godini.

Za ministricu su nastavnici “crni vragovi”

Jasminka Petrić, predsjednica Sindikata zaposlenih u srednjim školama ZHŽ, kazala je u razgovoru za Faktor da će se povremeni jednosatni prekidi nastave u srednjim školama nastavljati sve dok Vlada ZHŽ, na čijem čelu je premijer Zdenko Ćosić iz HDZ-a BiH, ne ispuni njihove zahtjeve.

– Kod izrade nacrta novog kolektivnog ugovora, koji još nismo potpisali, Vlada je čak zaobilazila zakone kao što su Zakon o radu te kolektivni granski ugovor – naglasila je Petrić. Ona tvrdi i da je Vlada “iza leđa sindikata” radila zakon o srednjem školstvu u kojem su implementirali članove koji su u potpunosti neprihvatljivi nastavnicima, odnosno sindikatu.

Ona tvrdi da Vlasti u Zapadnohercegovačkom kantonu namjerno odugovlače s potpisivanjem kolektivnog ugovora sve dok se ne donese novi zakon o srednjem školstvu koji nastavnici, odnosno sindikat ne podržava.

– Mi ne znamo kad ćemo dobiti novi kolektivni ugovor. Ignoriranje ove Vlade ZHŽ je prestrašno, preružno i preodvratno. Naša ministrica (Ružica Mikulić) je krivo doživjela svoj položaj. Ona očito misli da je ona ministrica ljudima u ministarstvu, a ne nama koji radimo u obrazovanju. Ona s nama ne komunicira, sindikat je za nju ‘crni vrag’. Kao da se ja borim samo za svoja osobna prava, a ne za svoje kolege – naglasila je Petrić.

– Imamo osjećaj da nas Vlada ZHŽ uopće ne doživljava. Oni na nas ne gledaju kao na neko tijelo koje zastupa sve one koji rade u školama. Oni misle da su škole nečije privatne podružnice i da će služiti njima kao servisi za ‘nešto’. Što je to ‘nešto’ nije ni nama jasno – naglasila je Petrić.

Blokirani računi i kršenje zakona

Vlada ZHŽ duguje nastavnicima milijune maraka. No, nisu dužni samo nastavnicima već i policiji, ljekarima… dugi niz godina. Pravosnažne presude postoje, ali su one praktično nenaplative. Na to sve treba dodati i višemilionska dugovanja za doprinose za koje je nadležna Porezna uprava FBiH.

– Porezna im je u nekoliko navrata prijetila blokadom pa i blokirala račune. Oni onda dogovore da uplate jedan dio u nekoliko obroka, pa se račun kantona odblokira, malo se stanje smiri i onda ponovno prijetnje blokadom… I to se tako vrti u krug – kazala nam je Petrić.

Ona navodi da se doprinosi nezakonito retroaktivno uplaćuju ljudima koji idu u mirovinu.

– To nijedan privatnik ne može uraditi. Ovo nema nigdje u svijetu. Mi ne dižemo ‘frku’ oko toga, neka ljudi mogu otići u mirovinu. Međutim, Vlada se onda pravda da su oni kao izmirili neke dugove za ovu ili onu godinu – naglasila je Petrić za Faktor.

Sindikat obrazovanja, ali ne samo oni, postavlja pitanje kako su uopće nastali ti dugovi, jer se ne radi o milijun-dva maraka.

– U jednom trenutku je dug dostigao 56 milijuna maraka. To je da ti pamet stane. Kako se mogao stvoriti ovaj dug. Nije to krivnja samo onih koji su vodili ovu županiju, već i Porezne uprave FBiH. Zašto su odlučili toliko čekati dok se ne nakupi toliki enormni iznos – pita se Petrić.

Zarađeni novac će čekati godinama

Ona navodi da su dugovi po pravosnažnim presudama zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora milionski. Za to su se morali boriti sve do Ustavnog suda FBiH koji je naredio isplatu.

– Ministrica Ružica Mikulić izjavljuje da je taj ugovor bio napravljen na brzinu i prenapuhan, da daje previše ljudima. Pa nama se plaća nije povećala deset godina, od 2007. godine! Naprotiv, umanjena nam je bila osam posto, da bi nam vratili pet posto i onda preko medija razglasili da su nam dali povišicu! – istaknula je Petrić.

Međutim, u budžetu je do ove godine za isplatu po tim odštetnim zahtjevima bilo predviđeno oko 200.000 maraka, a ove godine 300.000.

– Oni nisu dužni samo nama, već i dobavljačima. Taj novac je ništa. Mi ćemo po toj dinamici doći na red za deset godina, ako i tad – ocijenila je šefica tamošnjeg sindikata obrazovanja.

Iz sadašnje Vlade Zapadnohercegovačke županije u kojoj suvereno vlada HDZ BiH često ističu da su dugove naslijedili i pri tome za sve optužuju NS radom Za boljitak i HSP BiH.

– Možete si misliti! HSP i Lijanovići su imali jedan mandat. Ovi dugovi su nastajali otkad postoji županija. Ministar financija Toni Kraljević nekako je najkompetentniji. On pokušava nešto riješiti vezano za dugovanja za doprinose. Međutim, nema nikakvih pomaka što se tiče obrazovnih standarda, odnosno kolektivnog ugovora – kazala je Petrić.

Faktor.ba