Vlada ZHŽ-a se nada kako neće biti zaduživanja ako se izmjeni Zakon o porezu na dobit

Zapadnohercegovačka županija bi prvi put proračunsku godinu mogla završiti bez zaduživanja. Iako je u prijedlogu proračuna ZHŽ-a za 2016. godinu u iznosu od 77,717.874 KM, koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Skupštine ZHŽ-a, planiran deficit u iznosu od dva milijuna konvertibilnih maraka, prema projekcijama relevantnih institucija, zaduženje vjerojatno neće biti potrebno, piše Večernji list BiH.

Naime, prilikom izrade proračuna Zapadnohercegovačke županije za ovu godinu određene stavke na prihodovnoj strani su oprezno postavljene, odnosno niže nego što neki pokazatelji govore da bi mogle iznositi. Ponajprije, riječ je o prihodima od PDV-a.

“Neki bi rekli kako smo proračun za ovu godinu postavili s pomalo podcijenjenim prihodima jer projekcije relevantnih institucija pokazuju kako bi ZHŽ od neizravnih poreza koji pripadaju županijama ove godine mogao uprihodovati oko 46,5 milijuna KM ove godine. Međutim, s obzirom na to da je riječ o projekcijama i činjenici da njihov iznos ovisi o mnogo čimbenika, mi smo stavku u proračunu koja se odnosi na PDV postavili na 45 milijuna KM”, kazao je nakon jučerašnje sjednice Skupštine ZHŽ-a održane u Širokom Brijegu ministar financija ZH županije Toni Kraljević. Ističe kako bi na povećanje prihodovne strane trebale utjecati i planirane izmjene Zakona o porezu na dobit, što također nije uračunato u usvojeni prijedlog proračuna.

“Stavku koja se odnosi na sredstva koja se prihoduju pomoću Zakona o porezu na dobit nismo napuhavali, nego smo je također oprezno postavili. Da smo malo smjelije postavili ove dvije spomenute stavke, moglo bi se reći kako je to proračun bez deficita”, kaže Kraljević. Naglašava kako je cilj bio napraviti stabilizacijski proračun s jakom socijalnom dimenzijom, zbog čega je stavka koja se odnosi na socijalna davanja povećana za 400.000 KM u odnosu na prošlu godinu. Kada je riječ o socijalnim davanjima, najviše povećanje vidljivo je na stavci koja se odnosi na financiranje smještaja štićenika iz ZHŽ-a u različitim ustanovama i zavodima u BiH, dok ostale stavke koje se odnose na ovu kategoriju stanovništva nisu umanjivane.

Kraljević se osvrnuo i na vraćanje kreditnih zaduženja iz ranijih godina te naglasio kako je u proračunu za ovu godinu planirano vraćanje duga u iznosu od 6,300.000 KM. Budući da je planirani deficit u ovoj godini manji za čak pet milijuna KM u odnosu na dvije godine ranije, i premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić je proračun za ovu godinu nazvao početkom stabilizacije financijske situacije u ovoj županiji te naglasio kako je to rezultat prvenstveno dobre ravnoteže između prihoda i rashoda. On je ovom prilikom još jednom podsjetio na važnost izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, s obzirom na to da se primjena sadašnjeg zakona već godinama negativno reflektira na proračune većine županija s većinskim hrvatskim stanovništvom.

Kako stoji u prijedlogu proračuna ZHŽ-a za ovu godinu, planirani prihodi iznose 75,717.874 KM. U odnosu na planirane ukupne prihode iz proračuna za 2015. godinu veći su za 5,729.192 KM ili 8 posto. Planirani rashodi i izdaci u proračunu ZHŽ-a za 2016. iznose 77,717.874 KM. Veći su za 2% ili za 1,729.192 KM od rashoda i izdataka planiranih u proračunu za 2015. godinu.

Marija Medić Bošnjak / Večernji list BiH