Visokopozicionirani službenici MUP-a ZHŽ počinili pet kaznenih djela

Nepostupanjem po pravomoćnoj sudskoj presudi Županijskog suda u Širokom Brijegu kojom je dokazano da su 2015. godine Ivica Čuljak, Pero Kožul, Igor Marić i Ivica Pavković nezakonito dobili činove samostalnih inspektora, te Zoran Soldo, Milenko Marić i Stanislav Nižić viših inspektora, visokopozicionirani službenici MUP-a su počinili najmanje pet kaznenih djela.

Kako doznajemo portal Ljubuski.net, ovih dana je alfa i omega kriminalistike nezakoniti viši inspektor Stanislav Nižić Biža, zamjenik načelnika Sektora kriminalističke policije MUP-a ZHŽ, dao pisanu ostavku na ovu dužnost, pa ostaje upitno tko će rukovoditi istragama u kaznenim djelima koja ćemo elaborirati. Inače, Nižić je miljenik Miroslava Galića i Milenka Madunovića, član je Nezavisnog policijskog odbora a javnosti je možda ponajviše poznat kao “Eustahije Brzić” kada je jureći sa sjednice Nezavisnog odbora uspio osigurati alibi ministru Zdravku Borasu za prijetnje Dragi Martinoviću. Kako se priča u policijskim kuloarima razlog njegove ostavke je pokušaj bijega pred neizbježnim, a to je odgovaranje za počinjena nedjela.

No, vratimo se počinjenim kaznenim djelima vezanim za presudu Županijskog suda.

Nesavjestan rad u službi:

Nesavjestan rad u službi iz čl. 387. KZFBiH mogao bi odgovarati bivši v.d. Komesara Milenko Madunović jer je još 2016. godine nakon izvršene analize vještaka Alojza Franjića imao dokaz da je potpis pokojnog Vjekoslava Šimunovića na zapisnicima krivotvoren, a ništa nije poduzeo kako bi se dodijeljeni činovi stavili van snage do okončanja sudskog postupka, omogućivši na taj način protupravnu imovinsku korist sedmorici policijskih službenika. Također nije odmah po saznanju naložio istragu protiv krivotvoritelja potpisa.

Krivotvorenje službene isprave:

Krivotvorenje službene isprave iz čl. 389. KZFBiH koje je počinio onaj policijski službenik koji je krivotvorio potpis pokojnika. Na ovom predmetu Županijsko tužiteljstvo mukotrpno radi, ali nikako doći do počinitelja. Međutim vjerujemo da će se taj počinitelj uskoro otkriti!

Davanje lažnog iskaza i Zloupotreba službenog položaja i ovlasti

Za počinjenje trećeg i četvrtog kaznenog djela Davanje lažnog iskaza iz čl. 348 i Zloupotreba službenog položaja i ovlasti iz čl. 383. KZ FBiH mogli bi odgovarati članovi Povjerenstva Rajko Musa i Jozo Marić koji su, kako stoji u presudi, na sudu lažno svjedočili da je Povjerenstvo za promicanje radilo u punom sastavu na svim sjednicama i da je pokojni V.Šimunović vlastoručno potpisao zapisnike, a što je u suprotnosti sa nalazom i mišljenjem vještaka grafologa Alojza Franjića. Ovim svojim nezakonitim radnjama i dostavljanjem krivotvorene konačne liste tadašnjem komesaru Madunoviću, Musa i Marić su osigurali nezakonite činove sedmorici odabranih.

Neizvršenje sudske presude

Kao peto kazneno djelo ćemo navesti Neizvršenje sudske presude iz čl. 351 KZ FBiH za koje bi mogao odgovarati komesar Milan Galić, članovi Povjerenstva za postupanje po presudama Županijskog suda, kao i članovi Policijskog odbora.

Ovo kazneno djelo je kruna svih nezakonitosti, a ogleda se u tome da iako je sud proglasio nezakonitima dokumente na osnovu kojih su dodijeljena četiri čina samostalnog inspektora i tri čina višeg inspektora, ti činovi još nisu izuzeti.

Tako su, od kraja 2015. godine do danas, Kožul, Marić, Čuljak, Pavković, Soldo, Marić i Nižić oštetili proračun ZHŽ za najmanje 20.000 KM i dalje ga oštećuju primajući dodatak na plaću za nezakonite činove. Kolika je stvarna šteta prouzročena kriminalnim radnjama u MUP-u pokazat će se tek kada se ponište svi dokumenti koji su nezakonito potpisani od spomenute sedmorke od kraja 2015. do danas. To uključuje poništenje prekršajnih naloga, dozvola za oružje, raznih naredbi…, i što je najzanimljivije primanja novih policajaca.

Nove tužbe

U zadnje dvije godine MUP ZHŽ je primio ukupno 55 novih kadeta za čin policajac i 11 kadeta za čin mlađi inspektor. Svima njima su u povjerenstvu za primanje ili testiranje bili neki od nezakonitih samostalnih inspektora čiji su činovi poništeni presudom županijskog suda u Širokom Brijegu. Na tim natječajima mnogi sposobni nisu uspjeli postati policajci, dok mnogi podobni jesu. No kako doznaje Ljubuski.net, temeljem pravomoćne presude Županijskog suda će značajan broj kandidata koji neopravdano nisu uspjeli postati policijski službenici podići tužbe protiv MUP-a ZHŽ zbog nezakonitih primanja.

Ljubuski.net