Sve više požara po Širokom Brijegu, a oprema i vozila starija od vatrogasaca

Na području Širokog Brijega u posljednjih nekoliko dana, registriran je velik broj požara s kojima se na terenu bore vatrogasci.

Tako su u četvrtak intervenirali na brdu između Knešpolja i Uzarića gdje je gorila šuma i nisko raslinje, u Kočerinu gdje je požar zahvatio i jedan privatni objekt, gasili su također požar u blizini Gimnazije fra Dominika Mandića te nisko raslinje na lokalitetu Kuljića brig. Kako doznajemo neslužbeno, s namjernim paljenjem vatre u šumi kod Gimnazije upoznata je i policija.

všb19317 3

U petak su pak gasili požar većih razmjera na brdu iznad Knešpolja u blizini repetitora gdje je gorila šuma, a gašenje im je otežavao težak teren i vjetar, no vatru su uspješnu ugasili oko 16.00 sati. Ranije tog dana ugašen je požar na lokalitetu Grabovina u blizini groblja Mekovac.

”Danas je na terenu šest vatrogasaca s jednom cisternom, a zbog teškog terena su se probijali kroz šumu te gasili požar vodom iz naprtnjača. Ostali vatrogasci koji nisu na smjeni su u stanju pripravnosti”, potvrdio je za portal Jabuka.tv zapovjednik Vatrogasnog društva Široki Brijeg Srećko Hrkać koji svaki dan dežura u vatrogasnom domu te primi veliki broj poziva.

všb19317 4

Vatrogasno društvo Široki Brijeg broji 11 vatrogasaca te zapovjednika, što je premalo s obzirom da Široki Brijeg ima nešto manje od 30.000 stanovnika. Osim manjka ljudstva, raspolažu sa zastarjelom i dotrajalom opremom, a ovdje ćemo samo izdvojiti podatak da je vozilo s kojim su danas bili na intervenciji proizvedeno davne 1978. godine te je starije i od nekih vatrogasaca!

Kako nam je potvrđeno, Grad Široki Brijeg obećao je ubrzo nabaviti novo vatrogasno navalno vozilo dok je Uprava civilne zaštite prije nekoliko dana obećala da će širokobriješki vatrogasci dobiti interventno pick-up vozilo s pratećom opremom.

”Iako je kalendarski zima te nije sezona požara, bilježimo veći broj požara pa smo tako od 1. siječnja 2017. godine imali preko 60 intervencija”, izjavio je za portal Jabuka.tv zapovjednik Hrkać.

všb19317 2

U poslijepodnevnim satima posjetili smo vatrogasni dom u naselju Zorićevina te smo i sami bili svjedoci koliko poziva bilježe vatrogasci, a za vrijeme našeg posjeta zabilježili smo povratak vatrogasaca s još jedne uspješne intervencije.

Iz Vatrogasnog društva Široki Brijeg mole građane da ne pale vatru na otvorenome prostoru. Ukoliko pak pale korov i biljni otpad, vatrogasci apeliraju da im takve radnje prijavite pozivom na 123.

Jabuka.tv