Vijeće roditelja OŠ Široki Brijeg zatražilo redovne sistematske preglede, čeka se odluka Vlade ŽZH

Sastanak Vijeća roditelja I. OŠ Široki Brijeg donio je konkretne zaključke s kojima će ići kako bi poboljšati uvjete ne samo učenicima ove škole, nego i njihovim roditeljima, školi, kao i cjelokupnoj zajednici.

Održani su sastanci sa prijevoznikom školaraca, ministricom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH Ružicom Mikulić, predloženi su projekti koji bi pokrenuli učenike na aktivnosti i kroz zabavu učiti ih razvijati svoje talente.

Sada vam donosimo prijedlog koji je od iznimnog značaja za zdravlje učenika, dok u narednom tekstu što je dogovoreno vezano za prijevoz učenika od kuće do škole, satnice prijevoza,cijene mjesečnih karata, gdje je “nestalo” 10 autobusnih stajališta od njih planiranih 14….

Krenimo redom

Vijeće roditelja I.i II. OŠ Široki Brijeg, te područnih škola Kočerin i Biograci, zatražilo je redovan sistematski pregled svih učenika svake dvije godine, a ne kao što je to do sada bilo samo pri upisu u školu.

Kako su naglasili, neophodno je ovo uvesti kao obavezu nekim zakonskim aktom, što je između ostalog istaknula dr. Melani Kvesić, kao primjer da se na 500 djece kod njih 50 slučajnim pregledom otkrije visok tlak, masnoća, šum srca i ostale bolesti, što bi značilo kako treba zbog preventive redovno djelovati, i što bi smanjilo daljnje troškove za skupe terapije kada razni problemi i bolesti uznapreduju.

Sam prijedlog su iznijeli ministrici obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH Ružici Mikulić, koja je obećala da će na prvoj sjednici Vlade ŽZH iznijeti zahtjeve Vijeća roditelja, te kako će imati sastanak oko 20.3.2019.g. gdje bi mogli dobiti konkretne odgovore za njihov zahtjev.

Na pitanje dali ovi pregledi iziskuju dodatne troškove, zaključeno je kako sva djece imaju zdravstveno osiguranje i da sistematski pregled znači preventivu i u končnici.

Na upit prema ministrici Mikulić vezano za školsku stomatološku ordinaciju, Stomatolog u centralnoj školi za preventivu i čuvanje zdravlja. Ministrica ih je uputila da se obrate Gradonačelniku Širokog Brijega Miri Kraljeviću, a usput i pozdravila ovaj prijedlog – školska stomatološka ambulanta.

Zašto je važan sistematski pregled?

Sistematski pregledi bi trebao biti jedan od sastavnih elemenata redovnog školovanja i imaju posebnu važnost jer se njima kontinuirano prati zdravstveno stanje školske djece i mladeži. Obavljaju se u određenoj dobnoj skupini, a cilj im je rano otkrivanje bolesti ili odstupanja u psihomotornom razvoju. Sistematskim pregledima se utvrđuje tjelesna razvijenost, mogu se otkriti negativni čimbenici na zdravlje djeteta, otkriti prirođene i stečene anomalije, te pravodobno poduzeti mjere za rješenje pronađenih odstupanja, liječenje i rehabilitaciju.

Kod djece koja već imaju neku otkrivenu bolest prati se razvoj i liječenje bolesti. Posebna pažnja posvećuje se ranom uočavanju češćih bolesti i poremećaja koji su možda do pregleda ostali nezapaženi, te se zbog toga djeca prema potrebi upućuju na daljnje specijalističke preglede.

Sistematske preglede obavljaju liječnici školske medicine koji uz sistematske preglede učenika od prvog razreda osnovne škole pa do završetka srednjoškolskog obrazovanja

Svaki sistematski pregled sadrži mjerenje tjelesne težine i visine i njihovo uspoređivanje sa standardnom krivuljom, pregled oštrine vida, ispitivanje sluha, detaljan klinički pregled kože, kralježnice, stopala, nosa, usta, usne šupljine, zubi, štitnjače, krvnog tlaka, pulsa, srca, pluća, trbuha. Ispituje se razvoj govora, sudjelovanje u izvan školskim aktivnostima, te način prehrane u školi.

Spriječiti pojavu neke bolesti ipak je jeftinije nego je kasnije liječiti pa važnost sistematskih pregleda tim više dobiva na težini.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info