FOTO: Mili Marušić

U svezi uhićenja 10 pripadnika HVO-a u ranim jutarnjim satima u Orašju Vijeće Branitelja u FBiH daje slijedeće priopćenje:

1. Oštro osuđujemo nalogodavce ovog nezapamćenog i nezakonitog čina uhićenja 10/pripadnika HVO-a u Orašju od kojih su dvojica:Đuro Matuzović i Ivo Oršolić najviši časnici HVO-a a ujedno i državljani RH članice EU i NATO saveza najzaslužniji za spašavanje općine Orašje od velikosprpske agresije na Posavinu i općinu Orašje,koja je usprkos nastojanjima da i općinu Orašje pored cijele Posavine integrira u RS,što u ratu nisu uspjeli a sada pokušavaju u miru.

2. Nezakonito je i nepoznato u svijetu uvažavanje kaznenih naloga upućenih iz RS kada se zna i svakome je poznato kako je RS (Republika Srpska) utemeljena i zasnovana na ratnom zločinu protiv svih drugih nacija i narodnosti u BiH pa i u RH,bez obzira što je RS priznato svojstvo entiteta koje su im dale velike međunarodne sile na čelu s Rusijom,Velikom Britanijom i Francuskom Daytonskim i Washingtonskim mirovnim sporazumima.

3. Nezakonito je hapšenje najzaslužnijih sinova Posavine i države BiH u ranim jutarnjim satima samo dan pred najvažnija 2/dva katolička vjerska blagdana: Svih Svetih i Dušnog dana čime se RS narugala i dala pljusku ne samo Hrvatima katolicima, svim građanima BiH a i međunarodnoj zajednici.

4. Nedopustivo je mlako postupanje svih državnih organa u BiH i u RH na ovakvo ponašanje pravosudnih tijela u BiH(SIPA,Tužiteljstvo BiH,Ministarstvo sigurnosti i Vijeće Ministara BiH),te Vlade i Predsjednice RH koji osim verbalne podrške našim uhićenicima ništa konkretno ne poduzimaju.

5. Vijeće Branitelja na ovakve poruke upućene iz RS a blagoslovljene od određenih državnih institucija u BiH neće šutjeti već će u skorije vrijeme poduzeti konkretne korake o kojima će obavijestiti sve nadležne institucije u BiH i RH,te međunarodnu zajednicu kao i sve javne medije u BiH,RH i inozemstvu,

6. Vijeće Branitelja od nadležnih državnih institucija u BiH traži i zahtjeva:

-Hitno puštanje na slobodu svih uhićenih pripadnika HVO-a i omogućavanje njihove obrane sa slobode,uz svekoliku stručnu i pravnu pomoć o državnom teretu njihove obrane.

-Proglašavanje nevažećim svih budućih uhidbenih i drugih kaznenih naloga prema bilo kom pripadniku Armije BIH ili HVO-a u BiH i FBiH imajući u vidu kako su pripadnici Armije i BiH zajedno s postrojbama HVO-a zajedno branili Posavinu i BiH od velikosrpske agresije jer su isti uhidbeni nalozi i kaznene prijave proizvoljni,nezakoniti i nelegitimni jer se upućuju sa strane agresorske vojske i entiteta utemeljenog na ratnom zločinu.

7.Ukoliko se ne udovolji ovim zahtjevima Vijeća Branitelja ODMAH ili najkasnije u roku od 3/tri dana Vijeće Branitelja će poduzeti mjere koje će biti usmjerene prema RS,od kojih će jedna od mjera biti blokada svih magistralnih i regionalnih putova koji vode iz FBiH prema RS-u,te blokade državnih institucija BiH koji udovoljavaju zahtjevima RS do udovoljavanja našim zahtjevima.

Vijeće Branitelja u FBiH