Treći sastanak Vijaća roditelja I. OŠ Široki Brijega sve je zanimljiviji, što samim roditeljima koji pokazuju više interes za brigu oko svoje djece i omogućavanje što ugodniji boravak za vrijeme školske nastave, tako i ta članove Vijeća roditelja koji pokušavaju realizirati brojne projekte u suradnji s ravnateljom, učiteljima, učenicima kao i njihovim roditeljima.

Brojne teme i prijedlozi se redovno iznose, a mnogi su projekti već uspješno realizirani što ste mogli upratiti preko portala SirokiBrijeg.info.

U nastavku Vam donosimo najzanimljivije detalje sa posljednjeg trećeg sastanka Vijeća roditelja I. OŠ Široki Brijega, gdje ćete moći pročitati najave novih događaja, kao probleme s kojima se susreću sami roditelji učenika koji su poslali nekoliko zabrinjavajućih pisama u kojima se da iščitati kako postoje neki problemi unutar i izvan školskog dvorišta, a koji bi se trebali što prije riješiti jer radi se djeci i prvenstveno samoj njihovoj sigurnosti.

Unatoč sve većoj zainteresiranosti sudjelovanja u Vijeću roditelja, postoje i oni koji nisu prisustvovali niti jednom sastanku. Tako da je predloženo za sljedeću školsku godinu oni koji se neće aktivno uključiti u rad Vijeća da se ne prijavljuju.

Također je preporučeno Ravnatelju da na početku sljedeće školske godine se svim kolegama nastavnicima predloži da se u Vijeće roditelja biraju roditelji koji mogu, hoće i žele raditi u Vijeću roditelja i da se za iduću godinu rad Vijeća planira definirati i to sastancima najmanje jednom mjesečno s unaprijed dogovorenim danom.

Sastanak je započeo obraćanjem Ravnatelja Miroslava Hrkaća s kratkim osvrtom na rad u izvannastavnim aktivnostima, uspjesima i natjecanjima sudionike škole, koji su za svaku pohvalu i priznanja kao i veliki odaziv djece u programe projekta Happy school.

Nakon uvodnih riječi Predsjednica Vijeća Željka Knezović predložila je Dnevni red sastanka.

DNEVNI RED:

  1. Izvješće sa sastanka predstavnika VR i Ministra zdravstva
  2. Inicijativa opremanja kabineta škole i uspostava kabinetske nastave
  3. Sigurnost i sigurnosni sustavi u i izvan škole
  4. KLANAC FEST -Happy school project
  5. Razno

Na sastanku s Ministrom zdravstva postignut je dogovor kako će Ministarstvo raditi na uspostavi obaveznih sistematskih pregleda bar tri puta u osnovnoškolskom obrazovanju. Sama inicijativa je dobila željenu pažnju i u narednom periodu Ministarstvo će se očitovati i donijeti svoje zaključke kako stručno sa zdravstvenog gledišta tako i mogućnosti tehničke provedbe istih. Podsjećamo, svima je u interesu ovakva obveza, preventivno djelovanje donosi bolje zdravstvene rezultate a i financijske uštede dugoročno, jer će se mnoge anomalije kod djece otkriti na vrijeme i preduhitriti će se razbolijevanja i skupa liječenja.

Kako je naglasila predsj. Knezović, Ministar je obećao okrugli stol s ministrima, pedijatrima i predsjednicima VR iz cijele županije, u skoro vrijeme, nije točan datum iznesen, čeka se na poziv, gdje bi se definitivno odlučilo kada počinju sistematski pregledi i što bi se sve njima bilo obuhvaćeno kako bi što kvalitetnije bili odrađeni. Jedna od predsjednica je rekla jako dobru rečenicu “Kad dijete ide samo na pregled to je stres, ali kad ide cijeli razred onda je to doživljaj!”

INICIJATIVA – opremiti školske kabinete za kvalitetniju nastavu, veći interes djece i ljubav prema prirodnim znanostima koja se upravo stječe u ovom periodu obrazovanja, a koja će dugoročno imati za cilj veće i uspješnije stručnjake iz raznih oblasti. Stvoriti djeci veću zainteresiranost za rad u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima, natjecanjima, povezivanjima s drugim školama iz države i drugih država.

Sama ideja je vrlo ambiciozna i projekt veoma skup.Kabineti koji bi se opremali bili bi kabinet za fiziku, kemiju, biologiju, tehničko, informatiku, knjižnica bi dobila potrebne i tako željene naslove prilagođene potrebi školske lektire kao i naslovi za proširenja znanja iz određenih oblasti što bi bio zadatak svakog predmetnog nastavnika da donese svoje ideje i svoje prijedloge što bi bilo potrebni imati u školskoj knjižnici.Također je potrebno pripremiti projekt opremanja dvorane za tjelesno svim potrebnim spravama kako bi naši učenici razvijali svoje vještine u gimnastici i drugim disciplinama.

U ovom projektu svakako je potrebna suglasnost Ravnatelja i njegovo odobrenje.

U nastavku je predloženo da škola (koja nema svoj račun i ne može djelovati u nekim malim projektima, pomoćima i nagradama) registrira Udrugu prijatelja škole koja bi mogla primiti donacije i iz kojih bi se financirali željeni projekti. Kao i, danas sutra, rad šolske zadruge koja bi mogla ostvarivati određene prihode i poticati rad iste.

3) Sigurnost i sigurnosni sustavi u školi…. predsjednica VR je dobila psima od nekoliko roditelja koji mole da se poduzmu moguće aktivnosti i radnje ….

• Pismo majke učenika 6. razreda, prenosimo u cijelosti; „ Sin ni govori da u blizini škole ima jedan objekt u kojem je poseban prostor gdje se oni mogu zabavljati i družiti bez da ih itko vidi. Ne želim govoriti o gadostima i o kakvom se druženju radi, ali znam da za njihovu dob nije primjereno takvo nešto. Ja sam mu zabranila da uopće ulazi u taj objekt a Vi u Vijeću roditelja bi mogli ispitati o čemu se radi i sigurno ćete imati što čuti. Kome se treba obratiti za zaštitu maloljetnika ili ćemo opet pozvati Novu Tv I Provjereno da prenose gadosti iz našeg Grada u kojem se pojedincima ne može i ne smije ništa. Jer oni prijete…“

• Pismo majke koja moli da se osigura sigurnost djece u školi u Klancu; „Za vrijeme velikog odmora djeca odlaze po užinu izvan školskog dvorišta. Vremena je malo da to obave i mnogi trče do udaljenih objekata, na glavne prometnice. Djeca pretrčavaju i utrkuju se da pri tome riskiraju i svoju sigurnost, ulazeći u neželjene situacije, koje možemo svi pretpostaviti. Ja svoje dijete ne želim u lijesu zbog nečije neodgovornosti.“

• Pismo majke čije dijete ide u Malu školu. „ Dolazak i odlazak djece u Malu školu je više nego neorganiziran i opasan. Roditelji dovoze i odvoze male učenike i pri tome nastaje opći kaos i velika opasnost za sve sudionike u prometu na toj vrlo prometnoj ulici koja vodi dalje u Oklaje, Dobrkoviće itd… Rečeno nam je bilo da će policija uredovati promet u tim kritičnim trenucima izlaska i ulaska djece u školu. Policije nema a rizik i opasnost sve veće.

Učiteljice su više nego pažljive i brinu da djeca ne istrčavaju. Međutim to nije dovoljno i one nisu dužne isto raditi. Molimo nadležne da urade korake kako bi se opasnosti od stradavanja svele na nultu točku tolerancije. Molimo ravnatelja da s odgovornima u vlasti iznađe rješenje bilo da sva djeca sjedaju u autobus i voze se do mjesta gdje ih roditelji mogu preuzeti bilo da se napravi novo prometno rješenje. I inicijativa da se bar jedno odjeljenje premjesti u centralnu školu jer ima mjesta.“

Pisma smo prenijeli u cijelosti i očekujemo očitovanje nadležnih i odgovornih za ove probleme.

Pod točkom razno

Mogućnost utjecaja na nastavni plan i program i posebno tema Informatika i kako poboljšati informatičku pismenost naših učenika.

Kalendar nastave, je li moguće da na početku školske godine nemamo točno označene radne i neradne dane. Zašto Ministarstvo donosi odluke o istima zadnji dan.To je nedopustivo i necivilizacijski. Mnogi roditelji upravo po školskom kalendaru planiraju obiteljske aktivnosti i putovanja.

I DALJE IMAMO PROBLEM PRIJEVOZA UČENIKA… Tema Miškić bus ponovo će se aktualizirati i pokušati kroz radnu grupu zainteresiranih doći do željenog i zadovoljavajućeg rješenja.

TEMA – zatvaranja školskog dvorišta i video nadzor je i dalje otvoreno pitanje i nadamo se da će sve biti postavljeno i završeno kroz ljeto, a do početka nove školske godine.

OBAVIJEST RODITELJIMA: Vijeće roditelja I. OŠ Široki Brijeg otvorilo je za roditelje ove škole e-mail adresu: vijeceroditeljaprveos@gmail.com – na koju možete slati svoje prijedloga, sugestije, upozoriti na nepravilnosti s kojima se susrećete, postaviti pitanja i na taj način sudjelovati u što boljoj i kvalitetnijoj brizi za same učenike i nihov ugodniji boravak za vrijeme školske nastave.

SirokiBrijeg.info