VIDEO: ZHŽ se priprena za obranu od požara i potresa

GRUDE – Na Agroturizmu Marića Gaj u Ružićima u srijedu i četvrtak predstavljen je projekt HOLISTIC u kojem sudjeluje 20 partnera iz 8 zemalja.

Namjena projekta HOLISTIC je smanjiti broj i posljedice šumskih požara, zaštititi ljude, prirodni okoliš i imovinu te promovirati prevenciju od požara među ruralnim zajednicama u područjima regija uz Jadransko more.

Također, kroz projekt HOLISTIC se provode mjere vezane uz smanjenje rizika od potresa, čiji je cilj utvrditi trajni instrument za sprječavanje, kontroliranje i upravljanje rizicima od potresa, radi smanjenja oštećenja javnih zgrada od posebnog značaja.

U projektu se provodi i niz zajedničkih inicijativa te pilot aktivnosti za izravne i neizravne, dugoročne, srednjoročne i kratkoročne preventivne mjere za obranu od rizika od požara i potresa, kako bi se unaprijedila pravila, propisi i koordinacijski mehanizmi u regijama /zemljama uz Jadransko more.

Projekt traje 36 mjeseci, a završava 30. rujna 2016. godine. Ukupna vrijednost projekta je 9.363.802,29 EUR, a zemlje partneri su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i Srbija.

Na prigodno organiziranoj konferenciji za novinare obratili su se: predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, partner u projektu ispred Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić, te projekt menager ispred Vlade ŽZH-e Vesna Hrsto koja je odgovarala na pitanja novinara.

Grude-online.info