FOTO: MIli Marušić

Peta redovna sjednica Skupštine ŽZH, koja je održana 22.ožujka 2019. godine u Širokom Brijegu, donjela je zanimljiva zastupnička pitanja i prijeloge.

Nakon što smo predstavili raspravu između zastupnika Zvonke Jurišića iz HSP-a BiH i njegovog političkog kolega Tonija Kraljevića iz HDZ-a BiH, gdje se vodila tema o “matematici” dugovanja, podmirenih i ne podmirenih obaveza u Županija Zapadnohercegovačkoj, adekvatni odgovori se nisu dobili jer sve će oni to međusobno pismenim putem rješavati.

VIDEO: Susrela se za mikrofonom dva “matematičara” Zvonko i Toni!

U novom nastavku donosimo inicijativu i prijedlog Zdravka Bešlića iz HDZ-a BiH koji nije zadovoljan koeficijentom preraspodjele PDV-a u FBiH, i gdje je tražio pokretanje tužbe protiv Vlade FBiH jer su ŽZH zakinuli u tom vremenu u iznosu od oko 8.mil. KM u periodu 2015. i 2016.g. iznoseći netočne rezultate popisa stanovništa.

Kako je kazao, od ove 2019.g. ŽZH će unutar FBiH sudjelovati preraspodjelom PDV-a sa 3,62%, dok je 2017.g sudjelovala sa 3,67 i gdje je postavio pitanje nadležnim zbog čega pada koeficijent ŽZH s obzirom kako se on pripremio, i uvidio kako se ništa nije promijenilo što se tiče površine Županije i broja učenika kojih ima puno više s obzirom na postotak u FBiH, a puno manje se dobije povrata PDV-a. Također i Zdravko će dobiti odgovor pismenim putem.

U drugom prijedlogu, zastupnik Bešlić se dotakao rada Fedralne inspekicije koja, kako je kazao autobusima ovdje dolazi i vrši svoje nadzore i piše kazne bez informiranja Županijske inspekcije i radeći poslove koji nisu u njihovoj ingerenciji i kazne koje se naplaćuju idu u federalnu kasu. Dok iste te kazne mogu pisati i naši inspektori, i novac zadržati u u našoj županiji.

Idući video koji prikazujemo, pokazat će nam kako zastupnik HDZ-a 1990, Dobroslav Bukmir ne može ženi objasniti kako je bespomoćan iz ove stolice da riješi pitanje oko privatizacije Tkaonice iz Ljubuškog, i zar Agencija za privatizaciju ŽZH treba 23 godine kako bi privatizirala ovu firmu. Dok je zastupnika Damira Jurišića iz HDZ-a BiH zanimalo u kojoj fazi se trenutno nalazi privatizacija Tvornice kružnih pila u Posušju, a na što je dobio odgovor ministra gospodarstva Darija Sesara.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info