FOTO: Mili Marušić

ŠIROKI BRIJEG – Napokon se počelo javno pričati o jednom od globalnih problema koji je “trn u oku” sviju nas, a to su glomazna i neleglana odlagališta otpada, ne samo u Širokom Brijegu, nego i u mnogim drugim mjestima u našoj okolini, a i mnogo šire. No nas ovog puta zanima kako ćemo mi riješiti problem u svom dvorištu.

Jedno od realnih rješenja koja se koriste širom ekološki osviještenih zemalja predstavio je pomoćnik ministra za zaštitu okoliša ŽZH Zdenko Mandić, gdje je održao doslovno predavanje predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH, predstavnicima općina, komunalni poduzeća i drugih interesnih strana koji su nazočili ovog četvrtka na prezentacija projekta “Plan upravljanja otpadom ŽZH”, a koji je predstavljen u Širokom Brijegu.

VIDEO: U Širokom Brijegu predstavljen projekt upravljanja otpadom, Lištica će još neko vrijeme biti zagađene!

Osim govora o nelegalnim odlagalištima otpada na području ŽZH kojeg ima skoro na svakom koraku, Mandić je javno prozvao brojne institucije da se napokon trgnu i počnu biti svjesni kako nas takva odlagališta masovno truju i trajno uništavaju naš životni i prirodi okoliš. Brojne kritike upućene su bili predstavnicima lokalnim i mjesnih zajednica koji svojim nemarom sudjeluju u brojnim ekocidima

Pred nazočnim je prezentirao plan u koji se sustavno treba ući od institucija do građana oko izgradnje reciklažnog dvorišta i razvrstavanje sirovina. Ako mislimo biti turistička destinacija, zanimljivi investitorima, razvijati ekonomiju… vrijeme je da razmislimo želimo li zdrav život ili nastaviti uništavati prirodu i na kraju sebe!

U nastavku donosimo kompletan govor pomoćnika ministra za zaštitu okoliša ŽZH Zdenka Mandića:

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info