FOTO: Mili Marušić

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jelčić susreli su se danas u Širokom Brijegu s voditeljem Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini g. Larsom-Gunnar Wigemarkom.

Sastanak je upriličen u sklopu posjeta lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine u okviru projekta „PrEUzmi inicijativu“ koji je pokrenuo Ured specijalnog predstavnika Europske unije u BiH.

Na samom početku sastanka predsjednik Ćosić i predsjednik Jelčić upoznali su veleposlanika Wigemarka sa stanjem u Županiji, kao i sa aktualnostima u radu Vlade i Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, posebice u kontekstu procesa europskih integracija.

Na sastanku se razgovaralo o putu Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji u kontekstu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, koje je Europska komisija objavila 29. svibnja 2019. godine te o ulozi i obvezama Županije Zapadnohercegovačke u tom procesu, s naglaskom na područje javne uprave, zdravstva, obrazovanja i gospodarstva.

Predsjednik Ćosić je istaknuo da je Vlada Županije Zapadnohercegovačke svjesna uloge i obveza u procesu europskih integracija te je stoga među prvima uspostavila Ured za europske integracije, želeći kao županija biti predvodnikom tog procesa zbog dubokog uvjerenja da je budućnost Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

Ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, Ivan Jurilj, je predstavio aktivnosti koje županija provodi, navevši strateške dokumente čija je izrada u tijeku, a odnose se na područje ruralnog razvoja, turizma i obrazovanja. Jurilj je istaknuo nastojanja Ureda i Vlade Županije Zapadnohercegovačke da se u sam proces izrade strateških dokumenata uključe svi relevantni sudionici društva koji uključuju predstavnike javnog i privatnog sektora, akademske zajednice, civilnog društva i mladih.

Kad je u pitanju mehanizam koordinacije procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine, zajednički je zaključak da se isti pokazao uspješnim, ali da uvijek ima prostora za poboljšanje i daljnje unapređivanje te da je od ključne važnosti postizanje učinkovite koordinacije između svih razina vlasti, kako horizontalno tako i vertikalno. S tim u vezi Županija Zapadnohercegovačka želi dati doprinos unapređenju mehanizma koordinacije kroz iskustva stečena prilikom davanja odgovora na Upitnik Europske komisije.

Također, razgovaralo se i o poduzetničkoj klimi u Županiji Zapadnohercegovačkoj i koracima koje Vlada shodno svojim mogućnostima i nadležnostima poduzima kako bi poboljšala istu. Predsjednik Ćosić je istaknuo da Županija Zapadnohercegovačka ima razvijeno poduzetništvo, ali nedovoljno razvijenu infrastrukturu, posebice komunalnu, cestovnu i vodoopskrbnu, za čiji daljnji razvoj i poboljšanje nam je neophodna vanjska financijska podrška i pomoć viših razina vlasti.

Na kraju sastanka veleposlanik Wigemark je izrazio zadovoljstvo današnjim susretom, pozdravivši napore koje Vlada i Skupština čine podupirući snažniji europski put Bosne i Hercegovine.