VIDEO: Vijećnik HDZ-a BiH Boro Hrkać preuzeo najjaču braniteljsku Udrugu u Širokom Brijegu, što i kako dalje?

Kao što vam je već poznato, a čime smo vas i informirali u prvom video prilogu, 1. veljače 2020.godine u gradskoj vijećnici Grada Širokog Brijega održan je Sabor Udruge dragovoljaca i veterana Podružnice Široki Brijeg nakon više od jednog desetljeća ne održavanja, točnije rečeno, zadnji ovakav sastanak je održan prije nešto više od 14 godina.

Podsjetimo kako ste u prvom djelu mogli poslušati tko su izabrani članovi za radno predsjedništvo, verifikacijsko povjerenstvo, izborno povjerenstvo, zapisničar i dva ovjeravatelja zapisnika. Osim toga uvodne govore i pozdrave svim nazočnim uputili su gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, ministar branitelja ŽZH Mladen Begić i Jozo Miličević predsjednik UDVDR H-B Županije Zapadnohercegovačke. A Saboru je nazočilo 77 od pozvanih 98 kandidata.

Drugi dio koji vam prikazujemo je izbor novog predsjednika, kao i članove Vijeća udruge, Suda časti i Nadzornog odbora.

Sami izbori za predsjednika su prošli više nego demokratski, bez nekih kutija (osim glasačke) i skrivanja tko će koga podržati, iako se moglo tajno glasati, predlagano je bilo i da se glasa podizanjem ruku, ali njima se tiskalo papira, pa tako da su otišli na zaokruživanje kandidata po stolu.

Četiri branitelja koja su krenula za predsjednika svojim suborcima su se na početku predstavili, a neki od njih i kazali što bi željeli promijeniti. Redom su krenuli s predstavljanjem Nedjeljko Bokšić, Boro Hrkać, Mladen Ljubić i Darijo Rezić.

U prvom krugu nitko nije dobio natpolovičnu većinu, tako da se krenulo u drugi krug s dva kandidata Boro Hrkać i Darijo Rezić. Kandidati koji su ispali u prvom krugu svoju podršku su pred svima dali Dariju Reziću, a dok je Mladen Ljubić pozvao svoje kandidate da za njega glasaju. No prije početka finalnog glasanja trebalo je još odabrati članove već spomenutih tijela Udruge.

Drugi dio glasanja između dva kandidata prošao je s tri glasa razlike koja su išla u korist Bore Hrkaća. Njegov protukandidat Darijo Rezić mu je čestitao na pobjedi i zatražio da podnese ostavke na stranačke dužnosti jer kao predsjednik ne smije javno obnašati političke dužnosti kao one koje trenutno obnaša i gdje je vijećnik HDZ-a BiH aktualnog Gradskog vijeća Širokog Brijega, kao i član u nekim Nadzornim odborima.

Pred Borom Hrkaćem je sada težak teret u zastupanju branitelja i još teža odluka da sve te pozicije napusti jer među braniteljima i članovima Udruge ima i pripadnika drugih političkih stranaka, sam predsjednik ne smije biti istaknuti član niti jedne političke opcije i treba biti predsjednik sviju njih. A sada hoće li kao i do sada Udruge dragovoljaca i veterana Podružnice Široki Brijeg biti “igračka” HDZ-a BiH s kojom će se pojedinci zabavljati ostaje nam za vidjeti, a do tada pogledate kako je protekao izbor za predsjednika i ostala tijela Udruge.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info