VIDEO: Uznemirujuća snimka presušenog velikog jezera u Borku

Prirodni biser Širokog Brijega je definitivno Borak. Brdovito područje na kojem se nalazi nekoliko izvorišta koji se slijevaju u rijeku Lišticu koja protječe kroz grad Široki Brijeg.

Iz vrela Borak se opskrbljuju brojni građani Širokog Brijega do kojih je došla gradska vodovodna mreža. a mnogi su još na čekanju i tko zna do kada, ali jednog dana u planu je da se svi na nju priključe, ali samo se nadamo kako neće biti neodgovornih “budala” i to spriječiti, kao prije par godina kada su pojedinci iz firme Boksit iz Širokog Brijega zbog svoje pohlepe i željom za novcem umalo izazvali ekološku katastrofu nesagledivih razmjera u čemu su ih na vrijeme spriječili naši sugrađani.

Scenarij tog događaja koji u tom trenutku se mogao dogoditi je da se poremeti podzemna vodna žila, i tko zna bi li rijeka Lištica ikada više protekla kroz Široki Brijeg, i tko zna gdje bi bio novi izvor, ali sigurno više ne bi bio u Borku, a posljedice bi bile katastrofalne.

Ništa neće biti drukčiji scenarij ako se nastavi iznad samog izvora gomilati kemijski, kućni i ostali otpad kojeg je sve više, a koji na kraju ponovno završava u samom Izvoru, a na posljetku u našim česmama i na kraju u našem organizmu.

Ne baš čest fenomen, ali ipak koji se ponekad i dogodi je da presuši gornje veliko jezero vrela Borak koje dobrim djelom opskrbljuje Lišticu.

Iako to presušivanje ne utječe na vodoopskrbu građana jer vodu uzimaju s donjega vrela, sam prizor ovog kako smo rekli ne baš čestog fenomena na kojeg su izgleda ovaj put utjecale ljetne vrućine i suše, budi strahopoštovanje prema prirodi koja nam pokazujem što se može dogoditi i s ostalim izvorima, budemo li se previše “igrali”, jer nemojmo misliti samo na sebe, mislimo i na generacije koje dolaze!

Tu prirodnu pojavu smo ovih dana zabilježili kako bi bila opomena što bi se dogodilo u slučaju da pokušamo “uništiti” naš prirodni biser. No, na sreću prva jesenska kiša ove subote je dobro namočila suho tlo, tako da se nadamo kako će ovo korito velikog jezera ponovno se uskoro napuniti i svima nam priuštiti žuborenje prirodne čiste vode i Lištice do prvih kanalizacijskih cijevi koje su naši sugrađani na nju spojili.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info