Mala škola, kao podružnica I. OŠ Široki Brijeg već dugi niz godina biva mjesto rizika, gdje učenici, njihovi roditelji kao i učitelji bivaju više usredotočeni na sigurnost nego na učenje.

Najveća krivica zašto je to tako, je među nadležnim institucijama ovoga grada koje bi svojim osnovnoškolcima trebali omogućiti sigurno okruženje za normalno obrazovanje, bez stresa kojim se već od prvog razreda ovi učenici susreću.

Upozorenja su pisana, minimalni zahtjevi su nekoliko puta upućeni ali do dana današnjeg nitko nije reagirao, niti se potrudio poduzeti kakve takve radnje da taj problem se riješi kada znamo da ovo nije problem pojedinca, nego cijelog kolektiva mladih generacija koje dolaze.

Koliko su neodgovorne i neobrazovane starije generacije koje bi se trebale brinuti za naše klince, pokazuje ironično jedan od najzanimljivijh detalja ispred ove škole, iscrtani pješački prijelaz koji umjesto da vodi na nagostup, on vodi nasred ceste i koji samo ovim primjerom od brojnih dokazuje nestručnost pojedinaca da rade svoj posao.

Naime, 22. veljače 2018. g. na pješačkom pješačkom ispred ”Male škole” u širokobriješkom naselju Oklaji, vozilo je udarilo 9-godišnje učenika. Toj nemiloj sceni svjedočili su brojni učenici kao i učitelji, dječak je na sreću prošao s lakšim ozljedama, ali trauma sigurno nije nestala, ne samo za njega, nego i sve koji su tome svjedočili.

Istina, sama prometnica je i te kako pogodna za stisnuti papučicu gasa. Što smo i sami svjedočili od nekoliko ne savjesnih vozača koji se uopće ne zamaraju prometnim znakovima kako se u blizini nalazi škola, kao ni ograničenje brzine od 30 km/h koja je na prometnici iscrtana, kao ni treptećim znakom iznad prometnice koji upozorava na pješački prijelaz, a usput se tu u blizini nalazi i znak kako postoje “ležeći policajci”, a nigdje na vidiku policajca, kamoli ležećih!

Kažu kako ponekada iako ne baš često, policija zna doći, ali ne regulirati na par minuta promet, nego pojaviti se i ako sretnu nekoga poznatog malo s njim popričati dok djeca ne uđu u školu.

Ostale institucije kojima bi ovo trebao biti prioritet i dalje “spavaju” i ne zamaraju se pronalaskom adekvatnog rješenja, dok roditelji i učitelji i dalje strepe čije će dijete nastradati zbog nečijem nemara!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info