FOTO: Mili Marušić

Dana 19.11.2018.god u sjedištu Ministarstva prostornog uređenja graditeljstva i zaštite okoliša Županije Zapadnohercegovačke potpisan je Sporazum između Regionalnog centra za okoliš Bosne i Hercegovine i Ministarstva o suradnji za izradu Plana upravljanja otpadom ŽZH u okviru projekta “Izrada županijskih planova upravljanja otpadom” sufinanciranog od strane Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Ministarstvo se obvezalo osigurati dio potrebnih financijskih sredstava. U želji da zajednički doprinesu primjeni principa održivog razvoja, kao i da ostvare međusobnu suradnju na izradi Plana upravljanja otpadom ŽZH pomoćnik ministra za zaštitu okoliša Zdenko Mandić i direktorica REC-a Lejla Šuman potpisali su Sporazum o suradnji u nadi da će se zajedničkim zalaganjem postići bolje uvjete života i čistiji okoliš za građane Županije Zapadnohercegovačke.

 

U okviru ovog sporazuma REC BiH će u suradnji s Ministarstvom izraditi dokument “Plan upravljanja otpadom Županije Zapadnohercegovačke” u periodu ne dužem od 12 mjeseci od dana potpisivanja ovog Sporazuma.

Nedugo nakon toga u Širokom Brijegu, točnije ovog četvrtka 24.1.2019. god održana je prezentacija navedenog projekta pred predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH, predstavnici općina, komunalni poduzeća i drugih interesnih strane kako bi što bolje upoznali taktiku na koji način smanjiti komunalni otpad i kako ga iskoristiti reciklirajući, a što ćemo posebno predstaviti kroz sutrašnji video prilog gdje pomoćnik ministra za zaštitu okoliša ŽZH Zdenko Mandić otvoreno progovara o nelegalnim odlagalištima otpada na području ŽZH, i javno proziva brojne institucije da se napokon trgnu i počnu biti svjesni kako nas takva odlagališta. Pogotovo uz riječne tokove kojim masovno truju, ne samo ljude, nego i životinje i prirodu. Plan izgradnje reciklažnog dvorišta i razvrstavanje sirovina…..

U nastavku donosimo intervju sa direktoricom REC-a Lejlom Šuman koja nam je pobliže pojasnila sam projekt te skrenula pozornost kako je ovo globalni problem s kojim se trebamo uhvatiti i koštac dok ne postane kasno.

Projekt sam po sebi nije jednostavan i trebati će kompletnu sustavnu organizaciju od komunalne, inspekcijske do pojedinačne svijesti svake osobe promijeniti kako bi shvatili važnost izrade plana boljim upravljanjem otpadom na ovom području i na taj način što prije došli do financijske pomoći iz EU fondova koja bi uveliko pripomogla još boljoj realizaciji zaštite okoliša.

Na naš upit kako misle svojim radom promijeniti svijest običnog čovjeka, kada samo komunalno poduzeće taj isti otpad odlaže uz tokove rijeke. Odgovor je bio da je to stvar županije i viših inspekcijskih organa koji moraju zajedno sa komunalnim poduzećime pronaći adekvatna rješenja kako bi se to riješilo.

Nadamo se kako će se uskoro pronaći pravo rješenje ta takva odlagališta i pozdravljamo svaki napredak nabolje u toj oblasti, a koja se tiče sviju nas i naše okoline, a u nastavku predlažemo da poslušate što nam je sve kazala Lejla Šuman, direktorica BiH ureda Regionalnog centra za okoliš za Srednju i Istočnu Europu.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info