U organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, a u sklopu Nastavnog plana i programa edukacije, obuke i osposobljavanja u sustavu zaštite i spašavanja za 2019. godinu, u Gimnaziji fra Dominika Mandića i Srednjoj strukovnoj školi Široki Brijeg održane su edukacije učenika i ne/nastavnog osoblja iz područja zaštite i spašavanja.

Tema edukacije je: „Ponašanje u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije“.

U prvom dijelu edukacije izvedena je vježba evakuacije i spašavanja učenika i ne/nastavnog osoblja. Simuliran je nastanak požara u prijemnom uredu u prizemlju škole. Domar je pokušao ugasiti požar, ali nakon neuspjelog gašenja požara poziva vatrogasnu postrojbu, te zadužuje drugog domara da aktivira školsko zvono kao znak početka evakuacije. Aktiviranjem školskog zvona uslijedila je evakuacije iz škole. Pri dolasku na predviđeno evakuacijsko mjesto/Park fra Didaka Buntića, nastavno osoblje kontrolira broj učenika iz svog razreda. Pripadnici Gorske službe spašavanja i vatrogasne postrojbe provjerili su jeli netko ostao u učionicima, te iste izvode na sigurno, a članovi/volonteri Crvenog križa na evakuacijskom mjestu pružaju pomoć unesrećenima (ozlijeđenima). Djelatnici Doma zdravlja su prevezli unesrećene na daljnje postupanje. Za vrijeme požara i evakuacije policija je osiguravala mjesto evakuacije.

U drugom dijelu edukacije koji se održao u sportskoj dvorani nazočne je pozdravila Anamaria Begić jedna od voditelja edukacije i zahvalila svima na provedenoj evakuaciji. Dr. sc. Drago Martinović ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke ukazao je na važnost ove edukacije, kao i same evakuacije kao aktivnosti koja bi se trebala redovito provoditi u svim školama. Ravnatelj je naglasio važnu ulogu koje imaju žurne službe, a koje su i danas pokazale da su spremne u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća.

VIŠE FOTOGRAFIJA možete pronaći na Facebook stranici portala MTV.ba:

Predstavljen je promotivni letak pravila ponašanja i zaštite u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća, a koji je tiskan u prigodi održavanja edukacije učenika srednjih škola. Potom je prikazan promotivni film o Upravi civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, te 10-minutni edukacijski film o prirodnim i drugim nesrećama, kao i ponašanju u slučaju pojave istih.

Nakon provedenih edukacija učenika srednjih škola u Grudama, Ljubuškom i Širokom Brijegu, edukacija će se sljedeći tjedan održati u Gimnaziji fra Grge Martića i Srednjoj strukovnoj školi u Posušju, priopćeno je iz Uprave CZ ŽZH.

SirokiBrijeg.info