Kako smo i najavili, donosimo vam djelić atmosfere jednog od najljepših događaja u Širokom Brijegu, a to je tamburaški koncert u organizaciji Glazbene škole Široki Brijeg “U san mi dođu tambure”, koji se održao ovog četvrtaka u kinu “Borak”.

Glazbena škola Široki Brijeg djeluje preko 40 godina, te je stup i nositelj kulturne djelatnosti u gradu Širokome Brijegu, ali i cijeloj zapadnoj Hercegovini. Pored klasičnih glazbala koje se u školi izučavaju, kao što su violina, flauta, glasovir, trublja, harmonika, saksofon, orgulje i dr., Glazbena škola Široki Brijeg jedina je škola u BiH koja profesionalno izučava tradicionalna hrvatska glazbala, a to su tambure.

Također treba napomenuti da se početkom 1900-ih godina tambure javljaju na našim prostorima kao glazbalo koje se koristilo u kućnom muziciranju, a nedugo nakon toga u širokobriješkoj gimnaziji postoje čak tri postave tamburaškog zbora. Tu tradiciju očuvala je i još uvijek njeguje Glazbena škola Široki Brijeg gdje učenici mogu svirati više vrsta tamburaških glazbala, a to su prim, brač, bugarija, čelo i berda.

Dvorana kina “Borak” je uistinu premala za ovakav događaj koji zaslužuje razinu više, gdje bi veći broj naših sugrađana došao i uživao u prekrasnim notama polaznika ove škole i njihovih brojnih gostiju.

No, sve bi se to moglo već iduće godine promijeniti!

Uostalom, sami pogledajte, poslušajte i uživajte:

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info