Utrka za Pantovčak se zahuktava. Prema rezultatima ankete koju je za RTL televiziju napravila agencija Promocija plus Kolindu Grabar-Kitarović bira 26,8 posto ispitanika, Zorana Milanovića 25,4 posto, a Miroslava Škoru 21 posto.

Aktualna predsjednica od rujna, uzastopna četiri mjeseca, bilježi pad potpore. U odnosu na studeni, pala je za gotovo 2 postotna boda. Milanović je od rujna na sličnoj razini, dok najveći rast, više od 4 postotna boda, bilježi Škoro. HDZ Republike Hrvatske Hrvate u BiH vide kao ključni faktor u pobjedi njihove kandidatkinje. Kolinda ogromne napore daje u uvjeravanje biračkog tijela iz dijaspore da je ona pravi izbor:

-“Bitan je narod. I nikada, apsolutno nikada i ni po koju cijenu neću odustati od borbe za jednakopravnost i prava Hrvata u Bosni i Hercegovini. Nikada neću odustati od odlazaka k vama, u našu prekrasnu Hercegovinu. Meni je ta zemlja toliko bliska – poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koncem studenog kada je sudjelovala na Broćanskoj večeri, koja je kasnije zapažena zbog pjevanja Milanu Bandiću i po rođendanskoj torti koju mu je poklonila.

HDZ Republike Hrvatske je učeći na primjeru prošlih predsjedničkih izbora svjestan bitnosti glasova iz dijaspore. Prisjetimo se, Kolinda Grabar Kitarović u drugom je krugu u inozemstvu osvojila 91,11 posto glasova, odnosno njih 33.737. Njen protivnik Josipović dobio je svega devet posto glasova u inozemstvu, točnije njih 3291.

Strateg Milijan Brkić poput sokola prati sva događanja u Herceg Bosni i inzistira na čišćenju svake mrlje koja bi mogla negativno utjecati na izborni rezultat. Nepravomoćna osuda ministra MUP-a ŽZH Zdravka Borasa za kazneno djelo Prijevare na Općinskom sudu u Splitu bila je okidač da radi viših ciljeva odmah mora podnijeti ostavku (scenarij bi vjerojatno bio drugačiji da nisu predsjednički izbori u RH). Nakon što se malo situacija primirila pojavio se novi problem u Širokom Brijegu prilikom glasanja za vijeće mjesne zajednice Kočerin. Lokalni HDZ-ovi šibicari su pali na kutiji, glasačkoj kutiji. No, zahvaljujući odvažnosti članova i simpatizera Neovisne liste za Kočerin njihove namjere su pročitane i spriječeni su u namjeri izborne prijevare. Neovisni su također razotkrili spin doktore koji rade iza kulisa Gradskog izbornog povjerenstva Širokog Brijega i koji su plan B ukoliko izborni proces ne protekne kako su oni naumili. To su policijski službenici koji pod prijetnjom palice, bez prisustva članova Gradskog izbornog povjerenstva otuđuju glasačku kutiju s izbornog mjesta, stavljaju je u službeno vozilo i odnose je gdje se glasovi mogu na miru prebrojiti. O tom fenomenu danas je u hrvatskom Saboru po drugi put govorio saborski zastupnik Nezavisne liste mladih Tomislav Panenić:

-“U svom govoru početkom ovog tjedna upozorio sam i na događanja koja su bila u Širokom Brijegu na izborima za mjesnu zajednicu gdje je član HDZ-a pokupio kutiju sa izbornog mjesta, zaključao se, a nakon toga nije to preuzelo Gradsko izborno povjerenstvo nego je došla policija i otuđila kutiju sa glasačkim listićima. Da li će se isto tako postupanje ponavljati u BiH i tijekom predsjedničkih izbora ako ne bude povoljno za vladajuće? Vladajući tamo je HDZ, a isto tako je onda nepovoljno i za vladajući HDZ ovdje. Čitajući dnevno BiH gdje su oni naveli da je i naš kolega Milijan Brkić zvao Čovića i Ćosića da žurno riješe situaciju jer bi mogli imati štetu. I tu je savršeno u pravu HDZ će imati štetu i na ovima izborima i u Hercegovini i Vukovarsko-Srijemskoj županiji i svugdje gdje postupate suprotno zakonu, jednom će doći kraj takvom postupanju ali nećete vi više onda vladati nego će to nadam se biti bilo tko drugi. Ovo je najgore što imamo” – poručio je Panenić.

Za loše rezultate izbora za Europski parlament HDZ je krivio crne labudove, a za loše rezultate aktualnih predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj bi mogli kriviti kočerinske labudove. Teorija crnog labuda je “iznenađujući događaj, koji će imati velike efekte”, dok bi teorija kočerinskog labuda mogla biti združena akcija političke stranke na vlasti i policije s efektom izborne pobjeda.

Kako doznajemo rektor mostarskog Sveučilišta prof.dr. Zoran Tomić već bi mogao početi pomno analizirati pojam „kočerinskih labudova“ kako bi ga uvrstio u strategiju izbornim kampanja. U kojoj mjeri će HDZ primijeniti fenomen kočerinskih labudova za punjenje izbornih kutija u BiH vidjet ćemo uskoro na predsjedničkim izborima.

Ana Kvesić / SirokiBrijeg.info