15 godina uspješnog rada u promicanju kulturne baštine naše Hercegovine je iza njih, 15 godina ponosno predstavljanja svoga mjesta Biograci iz Širokog Brijega diljem regije i svijeta…

U subotu 13.07, uz već tradicionalno “Blaćansko silo”, HKUD Blaćani – Biograca proslavit će svoj jubilarni 15 rođendan.

Dan ranije, petak 12. srpnja, u sklopu ovog događaja održat će se Dječji malonogometni turnir Biograci 2019 u organiziraniji novoosnovanog HNK Biograci, a koji je predviđen je za 18 sati i koji će ući u povijest kao prvi i vjerojatno tradicionalni za naredne godine Blaćanskog sila.

Na sam dan “Blaćanskog sila” program započinje svečanom svetom misom u crkvi sv. Jure u Biogracima u 19 sati. Nakon mise, mimohodom od crkve do škole kreće povorka folkloraša na čelu s Konjanicima Herceg Bosne i širokobrijeških mažoretkinja sve do igralištu Osnovne škole Vitez Zdenko Bogdan u Biogracima gdje će se održati bogat glazbeno – scenski program.

Uz domaćina i organizatora HKUD Blaćani – Biograci nastupit će još HKUD Jare, Pučki Pivači Stablina kod Ploča, HKUD Crnašnica Knešpolje, KUD Mokro, HKUD Ganga Široki Brijeg, ŽVS Ivančice Kupres, Dream Team Babe Ljubuški, HKUD Naši Korijeni Bobanovo Selo, HKUD Rudine Župa Vidoši Livno, HKUD Sv. Ante Dretelj, ŽPS Rosa.

U zabavnom djelu programa nastupit će Zdenko Damjanović sa svojim gostima, nedavnim pobjednicima i uspješnim nastjecateljima na Festivalu pjevača amatera u Širokom Brijegu: Kristijan Penavić, Matea Bazina, Zvonimir Sesar, Ante i Matea Zovko, Nada Milardović i Marija Previšić.

A kao glavni nastup večeri organiziran je nastup popularnog Ine Tadića i njegovih Hercegovačkih Bećara.

O sve gore navedeno i počecima HKUD Blaćani – Biograci, te o novoosnovano HNK Biograci, razgovarali smo s njihovim pokretačima Zdenkom Damjanovićem i Stankom Marušićem uz kavu na terasi ispod hercegovačke smokve.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info