FOTO: Mili Marušić

Sjednice Skupštine Županije Zapadnohercegovačke u posljednje vrijeme bivaju sve zanimljivije, ponajprije nastupima zastupniku HSP-a BiH, negdašnjem predsjedniku Vlade ŽZH, jer dr. Zvonko Jurišić ostavlja dojam jedine prave oporbe u aktualnom sazivu iznoseći primjedbe i sugestije na one najvažnije rasprave, a kao što je na protekloj sjednici bez sumnje bila rasprava o Nacrtu Zakona o poticanju malog gospodarstva ŽZH

Rasprava se povela između Ante Begića, inače pomoćnika ministra gospodarstva u Vladi ZHŽ-a, te zastupnika Jurišića, a u raspravu se kasnije uključio i sam resorni ministar Dario Sesar.

Begić je istaknuo kako im je želja i u ovom ministarstvu, a samim time i u kompletnoj Vladi uskladiti ovdašnje zakone sa zakonima Europske unije, jer i Bosna i Hercegovina se “mic po mic” približava EU.

U svom osvrtu na predloženi Nacrt ovog zakona zastupnik Jurišić je iznio mišljenje kako je predviđeno da za sufinanciranje malog gospodarstva bude izdvojeno do jedan posto ukupnih proračunskih sredstava, odnosno u ovom slučaju iznos od 200 tisuća maraka, a što se njemu učinilo minornim iznosom, jer umjesto da se u što većoj mjeri potiče gospodarstvo novac iz proračuna se uglavnom koristi na neke druge, realno gledajući puno manje bitne stavke.

On je u svome istupu dodao kako je 95% Nacrta ovog zakona prepisano od zakona u Kantonu Sarajevo, pa tako i kazne za one koji počine prekršaje u svome poslovanju, a po njegovom mišljenju sve je to nelogično.

“Nisam siguran da su ovo neki europski standardi o kojima nam pričate”, kazao je dr. Zvonko Jurišić.

Ante Begić je odgovarajući zastupniku Jurišiću naveo kako nema potrebe da obmanjuje javnost svojim insinuacijama, te ga, kao i ostale zastupnike, pozvao da daje konkretne prijedloge i sugestije, a sve kako bi se poboljšalo nešto što eventualno nije dobro.

U raspravu se potom uključio i ministar Dario Sesar kazavši kako je realno izdvajati tih jedan posto za razvoj malog gospodarstva, te kako bi recimo izdvajanje nekih deset posto, što bi neki željeli, bilo van pameti.

U našem video prilogu možete pogledati kompletnu raspravu koja se vodila o Nacrtu Zakona o poticanju malog gospodarstva u ŽZH.

Sirokibrijeg.info