Home Tehnologija Mobiteli & Računala VIDEO: Stižu mobiteli s kamerama koje skeniraju u tri dimenzije

VIDEO: Stižu mobiteli s kamerama koje skeniraju u tri dimenzije

0
VIDEO: Stižu mobiteli s kamerama koje skeniraju u tri dimenzije

Svaki novi model pametnog telefona tanji je i brži od posljednjeg iz serije. Posljednjih nekoliko godina, zapravo, brojimo tek njihove unaprijeđene ili osvježene značajke. Mnoge od značajki i ne zažive i ne održe se u tzv. mainstream upotrebi, dok su druge, poput otisaka prstiju, postale normalna stvar kada se radi o sigurnosti uređaja. Naravno, uz cijenu, pri kupnji svatko gleda koliko mobitel ima memorije, koliko je doista brz te kolika mu je veličina ekrana. A posebno je važna veličina i kvaliteta kamere, bilo da se radi o stražnjim kamerama ili pak prednjoj, tzv. selfie kameri.

Fotografiranje je u modi

Broj megapiksela povećava se, a u mobitelima najskuplje kategorije “po defaultu” je i optički stabilizator slike, uz sve brži procesor i pripadajuće aplikacije. Sve to zajedno osigurava kvalitetniji uradak bilo da je riječ o fotografiji ili videu. Kamere u mobitelima učinile su nam život lakšim i češće ga bilježimo upravo fotografijama i videima. Na stvaranje fotografskih uspomena navode nas i razne aplikacije i društvene mreže na kojima se dijele fotografije.

Dakle, fotografiranje je u modi, a time i kamere u nezaobilaznoj napravi današnjice – smartfonu. Sudeći prema najnovijim modelima smartfona predstavljenih protekli tjedan u Berlinu, na europskom sajmu potrošačke elektronike, kamera je doista bila u središtu pozornosti, i to u iznimno zanimljivoj upotrebi. Naime, Sony je predstavio mobitele koji imaju mogućnost skeniranja 3D objekata i time možda potakne novi trend.

Evo kako izgleda 3D skenirani portret snimljen novim Sonyjevim mobitelom i specijaliziranom aplikacijom za 3D:

3D printeri nisu novost, postoje već neko vrijeme, premda baš nisu zaživjeli u tzv. mainstream upotrebi. Uz jednostavniji 3D sken s mobitela, možda to ipak postanu, pa vam padne na pamet, primjerice, da skenirate vlastitu glavu i prema tome skenu izradite kipić. Osim Sonyja koji je tu mogućnost ugradio u nove modele mobitela XZ1, nova serija iPhonea mogla bi se pojaviti sa sličnim mogućnostima. Novi iPhonei bit će predstavljeni 12. rujna, a prema svemu izrečenom i napisanom, bilo da se radi o curenju informacija iz visokih ili malo nižih izvora, upravo na tom polju pripremaju se novosti. Naravno, tehnologija koja stoji u pozadini neće biti samo u zabavne svrhe, nego i u one sigurnosne.

Lice kao ključ mobitela

– Sljedeća godina bit će potpuno godina kamera na pametnim mobitelima – tvrdi Phillip James Jacobowitz iz Qualcomma te dodaje da će sudjelovati u sigurnosnim značajkama kao i u aplikacijama proširene stvarnosti. Navikli smo otključavati mobitele otiskom prstiju, a nakon Appleova predstavljanja noviteta mogli bismo to činiti licem odnosno novom tehnologijom kojom kamere mogu prepoznati lice, točnije oblik glave, pri čemu bi pogreška bila moguća tek u jednom od milijun slučajeva, dok je dosadašnjom tehnologijom prepoznavanja lica to bilo vjerojatno u jednom od 100 slučajeva. Uz to, tu su napori koje ulažu i Apple i Google kada se radi o proširenoj stvarnosti, u čemu kamere imaju presudnu ulogu. Upravo šef Applea Tim Cook nazvao ju je velikim i dubokim trendom koji se priprema.

Samsung je također radio na svojoj kameri, odnosno na tehnologiji koja krasi novi Note8, brzu kameru s dvije leće, obje sa širokokutnim i telefoto lećama. Uz Dual Capture značajku, obje stražnje kamere snimaju dvije fotografije u isto vrijeme te omogućuju spremanje obje fotografije, jedne snimke izbliza zahvaljujući telefoto leći i jedne širokokutne snimke koja prikazuje cijelu pozadinu. Kamere, senzori i softveri evoluiraju čineći svijet smartfona korisnijim, sigurnijim i jednostavnijim.

Vecernji.hr