LJUBUŠKI – Nezapamćeno niske temperature koje su pogodile Hercegovinu krajem travnja nanijele su neprocjenjive štete poljoprivrednicima. Iako je početak poljoprivredne sezone bio obećavajući, mraz i niske temperature uništili su većinu zasada na području Ljubuškog. Najveće štete su u selima Veljaci, Šipovača i Vojnići.

Željku Jukiću iz Veljaka niske temperature uništile su gotovo sve nasade jagoda i krumpira. Kaže kako je prošle godine ubrao više od pet tona jagoda, dok ove godine neće ubrati ni tonu.

“Otišao je i plod i cvijet, čak je i pupoljak stradao. Ostalo je samo 10-15 posto nasada jagoda. Šteta je neprocjenjiva, da ne govorim koliko koštaju plastenik, najlon i navodnjavanje. Krumpire je mraz odnio dva puta. Prvi put su se malo oporavili, ali drugi put nije bilo spasa. Ako ovako bude i iduće godine, ljudi će odavde odseliti jer puno ih živi samo od poljoprivrede”, ističe Željko Jukić za NasuTv.ba.

U Odjelu za strateško planiranje i lokalni razvoj Općine Ljubuški ističu kako procjena šteta još traje. Prema prvim procjenama, iznos je veći od šest milijuna KM, no kažu kako konačne rezultate očekuju krajem idućega tjedna.

“Prema preliminarnim procjenama, štete su veće od šest milijuna KM. Općinsko vijeće je donijelo odluku kojom će se pomoći povrćarima, a malo ćemo više pozornosti posvetiti trajnim nasadima. Broj pristiglih prijava dosegao je brojku od skoro 500, a na terenu na procjeni šteta sudjeluju tri ekipe koje su stalno na terenu. Nadamo se da ćemo cijelu procjenu privesti kraju do kraja idućeg tjedna i da ćemo imati konkretnije rezultate”, kaže šef Odjela za strateško planiranje i lokalni razvoj Općine Ljubuški Mario Bajto.

NasaTV.ba