VIDEO: Šokantne posljedice djelovanja ekrana na stariju djecu

Stručno predavanje “Utjecaj ekrana na dječji mozak” koje je organizirao Centar za socijalni rad održano je ovog četvrta u Širokom Brijegu.

Ankica Baković, psihologinja i voditeljica Centra za mentalno zdravlje u Livnu, a koja ima dugogodišnje iskusto u ovoj oblasti, predstavila je brojnim roditeljima i djeci koja su nazočili na ovom obrazovnom seminaru kako sve vrste ekrana negativno djeluju na razvoj djece, a kasnije i na njihovu budućnost koja nije blistava.

U prvom dijelu smo vam prezentirali kako tehnologija utječe na djecu do 3 godine. A što smo mogli primjetiti, ne baš dobro! Tu se prvenstveno treba zahvaliti brojnim roditeljima koji nisu toliko upoznati koje posljedice tim mališanima na njihove mozgove koji “upijaju sve kao spužva” u tim godinama tehnologija može priuštiti.

Link prvog dijela predavanja: Roditelji sadašnji i budući poslušajte kako ekrani i tehnologija djeluju na razvoj djeteta do tri godine!

U nastavku vam donosimo prezentaciju kako tehnologija i igrice utječu na djecu u već odrasloj dobi, a samo ćemo ovom prilikom napisati par primjera dok kompletno predavanje psihologinje Ankice Baković možete pronaći pri dnu članka.

Smartfoni, tableti te računala, funkcioniraju tako da jednim klikom dođete do promjene i da se jednim klikom postigne ono što žeilmo. Budući da u stvarnom životu nije baš tako, dolazi do problema kada dijete ne dobije ono što želi istog trene.

Nalazi znanstvenih studija o zdravstvenom učinku ekrana

– sprječava razvoj normalnog govora

– smanjuje čitanje s razumijevanjem

-povećava vjerovatnost djece za razvoj ADHD-a (Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje ili poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću) do preko 20%.

Nasilje 

Djeca reagiraju sasvim različito na nasilje na TV-u kojega ima u izobilju i to u svim mogućim oblicima, na svim programima i gotovo u svako vrijeme. Kada je riječ o nasilju, najozbiljnija opasnost, koja prijeti djeci i mladima je ona od bezosjećajnosti, posvemašnje ravnodušnosti.

Komunikacija na turskom i engleskom

Zbog manjka komunikacije s roditeljima i viška konzumacije crtića i filmova na engleskome, turskih serija i vremena kojeg djeca provede pred ekranom, a manje u komunikaciji sa svojim roditeljima i ljudima oko sebe, dijete taj sadržaj bez razumijevanja počinje imitirati, tako da sve više počinju komunicirati i ponašati poput likova iz TV ekrana.

U nastavku vam preporučujemo da pogledate i poslušate kompletno predavanja psihologinje Ankica Baković, koja će vam pobliže i slikovitije pojasniti utjecaj ekrana na dječji mozak u odrasloj dobi:

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info