Home Tehnologija Internet VIDEO: I službeno predstavljen Android Oreo koji donosi nove značajke i novi bolji OS

VIDEO: I službeno predstavljen Android Oreo koji donosi nove značajke i novi bolji OS

0
VIDEO: I službeno predstavljen Android Oreo koji donosi nove značajke i novi bolji OS

PIP (picture-in-picture) način kao na nekim televizorima omogućava da nativno imate određenu podržanu aplikaciju u sloju iznad ostalih, u donjem desnom kutu. Ovo nije posebno velika značajka, ali omogućava manje kompromisa pri multitaskingu od split načina.

Instant Apps značajka omogućava “teleportaciju” u novu aplikaciju direktno iz internetskog preglednika (Chromea) bez potrebe za instalacijom aplikacije koja vam nedostaje.

Google sa Oreom obećava dvostruko brže paljenje ugašenog uređaja, što su izmjerili na svom Pixelu, a trebalo bi stići na sve telefone. Aplikacije bi također trebale biti brže jer će sustav automatski de-prioritizirati pozadinske aplikacije, a osim bržeg sveukupnog rada sustava, ova bi značajka trebala štedjeti bateriju.

Kontekstualni press-to-hold olakšava rad kada prelazite iz jedne u drugu aplikaciju, više nećete morati kopirati adresu iz Gmaila da biste ju pronašli na Google Kartama. OS koristi strojno učenje da prepozna koja je aplikacija najbolja za set znakova s kojima radite.

Prilagodljive ikone (Adaptive icons) su Googleov set dizajnerskih smjernica za razvojne programere koje će im pomoći pri stvaranju jedinstvenog vizualnog stila kroz još više aplikacija. Uz to, ikone će se animirati u skladu sa korisničkim interakcijama.

Bolji zvuk pomoći nativne podrške za LDAC, Sonyjev codec zvuk visoke rezolucije preko Bluetootha. U “opcijama za razvojne programere” imamo nove mogućnosti za podešavanje bitratea, i još nekih drugih prednosti.

Točke za notifikacije će kao na nekim drugim launcherima, Sonyjevim i iOS uređajima, od sada prikazivati nativno na početnom ekranu mali oblačić sa brojem obavijesti.

Jedna značajka koja je mnogima totalno nevažna, a drugima pak izvrstan dodatak za izražavanje su novi emotikoni. Novi smješkići su više okrugli i dodano je novih 60 izgleda (među kojima su vila, sirena, čarobnjak, žirafa i mnogi drugi…).

Sigurno će se svima svidjeti Google Play Protect funkcija koja skenira 50 milijardi aplikacija svakodnevno kako bi zaštitila vaš uređaj i podatke od zlonamjernih aplikacija, skenira čak i one koje još niste instalirali.

Nova sakrivena mini-igra zapravo ne postoji, zadržana je ona stara sa hranjenjem i skupljanjem mačaka. No, ako dugo držimo narančasto slovo O koje je logo Androida 8.0 Oreo dolazimo na neobičan taman ekran sa crnom hobotnicom, jedino ju možemo pomicati po ekranu i gledati kako krakovi lelujaju.

Racunalo.com