Kada pogledamo zadnje desetljeće puno toga se napravilo, još više obećalo. S obzirom na to kako je Široki Brijeg je slika i prilika među razvijenijim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini, možete se misliti kakvi su tek ostali po ovoj statistici:

U 2019. godini završili realizacija Adriatic Canyoning projekta prekogranične suradnje. Uređenjem Parka Sajmište, uređene su šetnice kroz cijeli kanjon Borak i postavljena je parkovna i rasvjetna oprema, a završen je i zipline. Također, uređen je i dio prometnice koja vodi prema izvoru rijeke Lištice, završen je novi parking prostor pokraj zgrade “Županije”, gradi se mali kružni tok i spojena je šetnicu prema Borku. Uređen je dio prostora oko Duhanske stanice gdje se dobio veliki parkin prostor dok je uklonjen dio devastiranih objekata koji su predstavljali opasnost za građane.

Zatim, u 2019. nastavljena je izgradnja komunalne infrastrukture u Gospodarskoj zoni “Trn”. Paralelno s radovima na izgradnji lokalne ceste, izgrađena je i vodoopskrbna infrastruktura u dužini od 1400 m, čime su osigurane dovoljne količine vode za postojeće i buduće gospodarske subjekte. Također, planira se izgraditi potpuno novi ulaz u industrijsku zonu iz smjera zapada čime bi se lokalna cesta adekvatno spojila na magistralni put M6.1.

U gospodarskoj zoni Knešpolje izvršena je parcelizacija zemljišta, a napravljena je osnovna podloga internih prometnica kroz zonu. Završena je sekundarna vodovodna mreža, a u tijeku su radovi na izgradnji glavne dovodne vodovodne cijevi. Također, kreće se u izgradnju kanalizacijskog sustava, a planira se i uređenje glavne prometnice kroz zonu. No, neki projekti će još godinama trajati u planiranju, tako da možemo i iduće godine opet slušati što se planira.

Započela je i realizacija projekta izgradnje pročistača otpadnih voda. Ukupna vrijednost projekta je 2 705 172 Eura bez PDV-a, a financiranje kreditnim i grant sredstvima. Ovaj projekt bi trebao biti završen krajem ove ili početkom naredne 2021. godine, ali ako se sjetite kada ste zadnji puta u zadnjih par mjeseci vidjeli da netko radi na izgradnji pročistača otpadnih voda, mi ćemo ga financirati s portala SirokiBrijeg.info jedno dana kada dobijemo neka financijska sredstva iz prekograničnih fondova iz Turske ili Sirije.

Također, dobar dio proračunskih sredstava u proteklih godinu dana je uložen i u obnavljanje i rekonstrukciju lokalnih cesta, kao i obnavljanje dijela gradskih ulica. Vrijednost ulaganja u ove radove je oko milijun KM. Sve ceste koje su prošle godine izgrađene već umjesto uspornika, dobili su prirodne “udubnike” što je na jednu ruku dobro kako bi smanjili brzinu vožnje pojedinim “tatinim sinovima” s bjesnim pilama.

Što se tiče rada na vodoopskrbnoj mreži, u rad je pušten vodovod Buhovo, u Biogracima i Privalju su izvedena poboljšanja vodovodne mreže, odnosno izgradnja sekundarne mreže. Kako je rečeno na “Večeri s gospodarstvenicima”, u 2020. nastavljaju sa svim započetim projektima izgradnje vodovoda u mjesnim zajednicama kao i na projektima komunalne infrastrukture. Za Ljubotiće i Dobrkoviće osigurana su sredstva i potpisani su ugovori za izvođenje radova. Vrijednost radova u prvoj fazi u MZ Ljubotići iznose 565.018 s PDV-om, dok je za Dobrkoviće potpisan ugovor vrijednosti 906.750 KM s PDV-om. Također, u tijeku su i radovi na vodovodu u MZ Knešpolje u vrijednosti od 269.157 KM s PDV-om, Kočerin se ove godine ne spominje ili su zaboravili kazati za razliku od prijašnjih godina.

Što se obrazovanja tiče. U proteklih pet godina uložili Grad Široki Brijeg uložio je oko 1,5 milijuna KM u rekonstrukciju i poboljšanje uvjeta u centralnim i područnim školama, a također planira se i ove godine jedan dio novca usmjeriti prema školama. Nadodajmo pri tome kako škole na području Širokog Brijega imaju milijunska dugovanja neuplaćenih poreza, prireza, zareza i ostalih davanja prema državi za svoje uposlenike.

Nova Javna rasvjeta uz ugradnju modernih svjetiljki s LED rasvjetom povećana je funkcionalnost i ekonomičnost javne rasvjete, a u koju je uloženo oko pola milijuna KM. Definitivno na ovom području ušteđen je veliki dio novca koji je išao na račun EP HZHB, tako da će sada dio te uštede dobro doći za dio vraćanja kredita za koji se zadužio Grad Široki Brijeg 2019. od 3.000.000,00 KM kod Razvojne banke Federacije BiH.

“Nastavljamo i dalje raditi na projektima koji će život u Širokom Brijegu podignuti na višu razinu, stavljajući i osluškujući potrebe svih Širokobriježana na prvo mjesto” – riječima završava vide prilog koji Široki Brijeg uistinu predstavlja u boljem svijetlu, bez LED rasvjete.

Pa pogledajte…

No, mora se priznati kako je bilo dosta projekata koje su obilježili 2019.godinu, a bilo je i onih koji se desetljećima vuku i svake godine ista priča kako će iduće godine biti nešto završeno i tako u nedogled.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info