Na 35. sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega vijećnica Antonija Banožić je prozvala odgovorne zbog neuplaćenih doprinosa za djelatnike odgojno obrazovnih ustanova sa područja Širokog Brijega. Riječ je o dugu preko 5 milijuna konvertibilnih maraka prema Poreznoj upravi Federacije BiH.

“Odgojno-obrazovne ustanove na području Grada Širokog Brijega Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine duguju preko 5 milijuna maraka po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada.

Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH na dan 31.03.2020. godine Dječji vrtić Pčelica, vrtić bez vrtića, odnosno vrtić bez djece, za koji smo na posljednjoj sjednici saznali da ima samo jednog uposlenika i to ravnateljicu, duguje 1.531.808 KM, Prva osnovna škola Široki Brijeg duguje 1.757.995 KM, Druga osnovna škola Široki Brijeg duguje 1.076.578 KM, Gimnazija fra Dominika Mandića 554.173 KM, Osnovna škola u Kočerinu 446.552 KM, Srednja strukovna škola 193.606 KM itd.” – istaknula je vijećnica Banožić i nastavila:

“Mi svake godine na sjednicama Gradskog vijeća razmatramo izvješća navedenih obrazovnih ustanova, ali o ovim dugovima niti riječi. Iako su navedena dugovanja po osnovu doprinosa, osim u slučaju Dječjeg vrtića Pčelica, prvenstveno u nadležnosti županijskih vlasti, zanima me je li se Gradska uprava uključila u rješavanje ovih problema? Zašto je došlo do ovolikog duga i tko je za to odgovoran? Kada će se dug riješiti? Ipak se i iz gradskog proračuna izdvajaju određena financijska sredstva za obnovu spomenutih odgojno-obrazovnih ustanova, kao i funkcioniranje tih ustanova, a nerijetko su u upravnim odnosno nadzornim odborima navedenih obrazovnih ustanova i djelatnici Gradske uprave.” – zaključila je Banožić.

Gradonačelnik Miro Kraljević je istakao kao su navedeni podaci istina i da bi trebalo provjeriti u kojem razdoblju su ta dugovanja nastala.

“Bilo je to nekad i puno gore. To je bio jedan period kada se te obveze nisu ispunjavale uredno. Danas je tu situacija čista, jer uz svaku isplatu plaće ide i uplata doprinosa, mirovinsko, zdravstveno i ostalo. To smo riješili neke godine kreditom i kredit i dalje vraćamo. To je naša nadležnost donekle kao osnivača prema vrtiću. Nije to toliko novca, porezna piše rješenja, obračunava kamate, ima tu ljudi koji su već u mirovini 7-8 godina, a dug im se i dalje obračunava. Tako nije to dug ni blizu toliki, većina su tu kamate.” – odgovorio je Kraljević.

Ana Kvesić / SirokiBrijeg.info