VIDEO: Sanko Škrobo – Tko se brine za branitelje oboljele od PTSP-a?

Valentinovo u Širokom Brijegu na političkoj razini obilježila je 14. sjednica Skupštine ŽZH na kojoj se u 4. točki dnevnog reda raspravljalo o Zakonu o dopunskim pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u ŽZH.

Svu kronologiju događanja, kao i brojne govore koje se iznijeli predstavnici braniteljskih udruga s područja ŽZH mogli ste već pročitati ili pogletati u našim video prilozima i priopćenjima UZB i URB ŽZH.

No jedan govor je bio poseban i koji je otvorio nova polja po tom pitanju, a pogotovo prema toj populaciji branitelja o kojoj se uistinu treba početi javno pričati. Naime radi se o braniteljima oboljelim od PTSP-a koji su uvijek bili po strani i osim kada dođe do nemilih scena, onda se nažalost tek u javnosti spominju.

PTSP je anksiozni poremećaj koji se javlja kod nekih osoba nakon svjedočenja ili proživljavanja opasnog događaja, a za vrijeme ratnih perioda na ovim područjima, mnogi branitelji i civili su prošli kroz taj period koji je osobama koje pate od PTSP-a osjećaju napetost i strah čak i kada nisu više u opasnosti, ta bolest može prijeći iz anksioznosti u teže bolest koje vode ka težem oboljenju PTSP-a iza toga dolaze trajne promjene osobnosti, zatim šizofrenije i ako se te osobe ne liječe dolazi tragičnih događaja.

U ovome članku nećemo previše pričati o ovoj temi koju najavljujemo za neke naredne priče s osobama koje su doživjele neku vrstu posttraumatskog stresnog poremećaja iliti PTSP-a!

Stanko Škrobo predsjednik Udruge oboljelih pripadnika HVO-a u ŽZH od PTSP-a otvorio je ovu “tabu temu” na 14. sjednici Skupštine ŽZH i gdje se osvrnuo na govore Vlade Marušića, Drage Grbavca i Joze Miličevića te navodi kako su najugroženiji Branitelji oboljeli od PTSP-a jer nitko nema sluha za njih. Kazao je svima njima, kao i svim nazočnima u prostoriji nekoliko riječi i skrenuo pozornost na ovu braniteljsku populaciju. Njegov improvizirani govor u cijelosti donosimo u nastavku.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info