Lijepo suncem obasjano jutro ove nedjelje nad Širokom Brijegom, ispratilo je oko 50-ak biciklističkih rekreativaca na dugu etapu upoznavanja Hercegovine kroz prvu “Franciskanu”.

Cilj ove rekreativne biciklijade je promoviranje turističke ponude Hercegovine i njenih turističkih kapaciteta, a koja se održava u okviru projekta “Biciklistička ruta za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural”.

Kako su nam kazali organizatori ovog hvale vrijednog sportskog događaja, biciklistička staza “Franciskana” je tematskog tipa i zamišljena je kao staza koja povezuje franjevačke vjerske objekte i muzeje u Hercegovini. Sudionici biciklijade na raspolaganju imaju tri staze po izboru. Staza Franciskana A cestovna duljine 136 km prolazi kroz Franjevački samostan i muzej u Širokom Brijegu, Međugorje, Kravice, Franjevački samostan i muzej na Humcu, vodopad Koćuša, Avanturistički park Peć Mlini, seosko gospodarstvo Marića Gaj u Grudama, kao i sve lokalne i ruralne znamenitosti na ovim dionicama. Staza Franciskana B cestovna duljine 162 km prolazi kroz Široki Brijeg, Uzariće, Dobro selo, Žitomisliće, Šurmance, Međugorje, Kravice, Ljubuški, Grab, Veljaci, Koćuša, Tihaljina, Ružići, Grude, Posušje i natrag do samostana u Širokom Brijegu. Treća staza Franciskana MTB duljine 56km voziti će se kroz lokalna ruralna mjesta u okolici Širokog Brijega gdje će se sudionici ove biciklijade upoznavati sa životom, načinima i običajima lokalnog stanovništva.

Sudionici biciklijade će na tri staze imati prigodu vidjeti najljepše krajolike u Hercegovini te na kraju se okupiti na mjestu polaska u Širokom Brijegu gdje će sumirati utiske, družiti se i kušati domaće specijalitete na zajedničkom ručku koji su pripremili organizatori. Polaznici tečaja certificiranja cikloturističkih vodiča predvodit će biciklijadu koja će im biti svojevrsni test na terenu nakon koje će im organizatori dodijeliti diplome.

VIŠE FOTOGRAFIJA na službenoj Facebook stranici portala SirokiBrijeg.info:

FOTO: Mili Marušić

Gepostet von OTPOR – SirokiBrijeg.info am Sonntag, 11. Oktober 2020

Pred našom kamerom o prvom ovakvom događaju u Hercegovini govorili su Ivan Jurilj, ravnatelj ureda za Europske integracije Vlade ŽZH, predsjednik udruge “Herzegovina Bike” i jedan od najpoznatijih biciklista s ovih područja Toni Zorić, koja je i jedan od organizatora, te četverostruki sudionik olimpijski igara Ivan Stević iz Beograda koji iza sebe ima impresivnu biografiju u ovom sportu.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info