VIDEO: Roditelji sadašnji i budući poslušajte kako ekrani i tehnologija djeluju na razvoj djeteta do tri godine!

Stručno predavanje “Utjecaj ekrana na dječji mozak” koje je organizirao Centar za socijalni rad održano je ovog četvrta u Širokom Brijegu.

Ankica Baković, psihologinja i voditeljica Centra za mentalno zdravlje u Livnu, a koja ima dugogodišnje iskusto u ovoj oblasti, predstavila je brojnim roditeljima i djeci koja su nazočili na ovom obrazovnom seminaru kako sve vrste ekrana negativno djeluju na razvoj djece, a kasnije i na njihovu budućnost koja nije blistava.

S obzirom na svoj rad, svakondnevno se susreće s djecom koja dolaze s poteškoćama govora, pažnje i koncentracije. No međutim, najodgovorniji za takvo stanje djeteta su isključivo sami roditelji, jer oni su prvi u odgoju, i ti koji trebaju jasno postaviti pravila korištenja svih ekrana današnje moderne tehnologije u kojoj se nalazimo.

Kroz brojna višegodišnja stručna istraživanja, prve tri godine odrastanja djeteta su najvažnije iz razloga što je tada broj neurona najveći i dijete u tom periodu svog razvijanja mozga upija sve “poput spužve”. U tom periodu preporučuju se da do treće godine života dijete ne bih smjelo biti izloženo nikakvim ekranima.

U prvom dijelu video priloga, donosimo vam kompletno predavanja Ankice Baković kako tehnologija utječe na razvoj djeteta u prve tri godine života. Što bi preporučili svakom roditelju da dobro posluša i razmisli kakvu budućnost svom djetetu želi priuštiti.

NAPOMENA: U idućem video prilogu kojeg ćemo prikazati tijekom subote, pokušati ćemo vam pobliže pojasniti kako tehnologija i igrice utječu na djecu u već odrasloj dobi. Uz tu prezentaciju, prikazat ćemo i testiranje mozga jednog od sudionika ovog stručnog predavanja.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info