VIDEO: Reportaža spašavanja pčela na području Širokog Brijega i njihovo preseljenje u novi dom!

Pčele, ljudi, životinje i biljke su povezani više nego što mislimo. Zahvaljujući tim radilicama većina biljnih vrsta postoji upravo zahvaljujući oprašivanju pčela, a većine prehrambenih proizvoda na našem stoli ne bi bilo da nije upravo njih!

Zbog prekomjerni pesticida kojima “hranimo” biljke, voće i povrće, takvim postupkom izrazito djelujemo i na pčele na koje ti pesticidi dijeluju kao nervni otrovi zbog čega one ne znaju pronaći svoj put do košnica i postaju slikovito rečeno “izgubljene” i ne produktivne. Posljednje desetljeće bilježi sve veći nestanak pčela u cijelome svijetu, i situacija po tom pitanju njihove opstojnosti je sve ugroženija. Osim pesticida tu su i brojne tvornice, spalionice i otpad koji uvelike djeluju na njihov nestanak, a svemu tome najveći krivci su sami ljudi, a koji će također u nezamislivo velikom broju nestati ubrzo nakon što nestanu i pčele!

Prije nego krenemo u nastavak priče i upoznavanja jednog o pčelara iz Širokog Brijega koji je u nekoliko minuta spasio tisuće pčela, koje će nastaviti oprašivati na desetke tisuća prehrambenih, biljnih i cvjetnih proizvoda na području Širokog Brijega i upoznamo se sa njegovim radom, predlažemo da pogledate kraći video prilog značenja pčela na ljudsku vrstu.

Sve je krenulo 1952. godine u mjestu Gostuša, na području Širokog Brijega, kada je pok. Drago Ćavar – Macugić sa svoji 13 godina nabavio svoju prvu košnicu i uz bogatu prirodnu ljepotu ovog područja pretočio to sve u svoju ljubav i posvetio se bavljenjem pčelarstva sve do svoje smrti 2019 godine. Znao je Drago koliko su pčele važne cjelokupnom čovječanstvu i posvetio im je cijeli svoj život.

Drago na žalost više nije s nama, ali njegova djela i njegova humanost su ostavili neizbrisiv trag u povijesti Širokog Brijega. Ljubav prema ovom poslu prenio je i na svog sina Ivicu koji sada brine za sve te košnice i vodi brigu o pčelama unatoč sve težoj situaciji u ovom poslu, ali svjestan kako neće dozvoliti da tako lako iščezne sve ono što je njegov otac najviše volio, a što i njemu sve više prirasta srcu.

Moramo priznati kako smo imali priliku i čast vidjeti kolika je ljubav Ivice Ćavara prema pčelama kada je došao u manje od pola sata nakon poziv da ukloni veliku roj od nekoliko tisuća pčela koje su izgubljene završile na odrini vinove loze.

Radeći ovu reportažu i snimajući njegov rad imali smo pregršt pitanja, a između ostaloga sudjelovali smo u nesvakidašnjoj sceni. Doznali smo puno toga o pčelama, te uvidjeli koliko su to pametna stvorenja. Tako da dajemo preporuka, najbolje sami da pogledate:

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info