VIDEO REPORTAŽA – SLUČAJ “SOLDO”: Razotkrivena neka od imena sudionika “krvavog” rođendana!

U Širokom Brijegu je pretučen maloljetnik, a sve nakon toga postaje tajna. Navodno, niko ne zna tko je mladića pretukao. Da li je na kobnom tinejdžerskom slavlju na ekskurziji prije toga bilo droge. Svi kriju da to ima veze s hercegovačkim tajkunima čiji nećaci ili djeca stoje iza toga. Policijska istraga bez rezultata, uobičajno.

“Puštala se glazba, klasično druženje, ništa posebno. Sve je bilo normalno. Sjećam se, možda, 2-3 sata i onda prestaje sjećanje, sljedeće što se sjećam da se probudio na bolničkom krevetu u bolnici u Mostaru.”

Ovako počinje svoju priču maloljetni Mile Soldo iz Širokog Brijega. Bio je na rođendanskoj zabavi s prijateljima. A završio s teškim potresom mozga, lomom jagodične kosti, lomom vilice na dva mjesta, lomom nosne kosti, polomljenim zubima, modricama po licu, očima, masnicama s obje strane vrata. Roditelji u kasnim večernjim satima ostaju zatečeni.

“Dobivamo poziv u 2.20 h od osobe koja je odvezla našeg i svoga sina na rođendansku proslavu, u Dubravi, objekt kod Frane Pavkovića Šone”, kaže Milin otac Serafin Soldo.

Krenuli smo prema mjestu Dubrava. Stižemo do vikendice gdje se sve desilo. Izolirano od grada, praktično, u šumi. Navodno je na Milu pala prečka od gola, koji se nalazi u dvorištu vikendice. Međutim, teško je povjerovati u to. Soldin otac svjedoči o prvim reakcijama koje je dobio u kliničkom centru u Mostaru. “U mostarskom CUM-u nam je dežurna doktorica rekla da je dobio više udaraca i da to prečka ne može učiniti.”

msoldo3112016-1

A ono što se do sada moralo učiniti jeste rasvjetljavanje slučaja. Prošlo je točno 106 dana od kada Tužiteljstvo i MUP-a ŽZH ispituju što se dogodilo te noći. Do sada je saslušano više od 80 svjedoka, neki čak i nekoliko puta. Izuzeta je i odjeća Mile Solde, kao i uzorak zemlje i dio betonskog zida s mjesta gdje je Soldo pronađen.

“Još nije otvorena istraga, ali kada se ona otvori može trajati i šest mjeseci i može se produžiti za još šest”, kaže Josip Aničić, glasnogovornik Tužiteljstva ŽZH.

“Još nemamo dovoljno dokaza da kažemo da je počinjeno kazneno djelo na njegovu štetu ili da se radi o nesretnom slučaju”, ističe policijski komesar MUP-a ŽZH Milan Galić.

Odugovlačenje je uznemirilo građane Širokog Brijega. Došlo im je 5 do 12, kako je i simoblično počeo prosvjed podrške obitelji Soldo. Tražili su ostavke nadležnih u policiji i vodećih ljudi Širokog Brijega, smatrajući da kriju počinitelje, djecu lokalnih tajkuna, te da je svima jasno da je dječak pretučen.

I gradonačelnik Miro Kraljević dobio je poruku građana na ovim prosvjedom – zvižduke i povike. Oragnizator prsvjeda bila je Udruga zaboravljenih branitelja, čiji je član i Milin otac. Svi su suglasni u jednom – da se cijela priča u vezi sa slučajem Soldo odugovlači.

prossb251116_7

“U vremenu interneta apsolutno nijedna slika sa rođendana nije objavljena. Da niko ništa nije vidio, a prema priči roditelja taj prokleti gol je udaljen desetak metara od vikendice“, kaže Drago Grbavac iz „Zaboravljenih branitelja“.

Priču koja traži istinu pokrenuo je i novinar širokobriješkog portala – SirokiBrijeg.info, Mili Marušić. Na odgovornost pozvao policiju i tužiteljstvo, pa ga se opominjalo da ne piše, a on odgovara da ovo nije jedini propust policije do sada u Širokom Brijegu.

“Ovo nije jedini slučaj, ima ih mnogo koji su prikriveni i koji su se odigrali na sasvim drugačije načine nego što su prikazani. Da je došlo do ozljede golom davno bi se to riješiti. Tisuće i tisuće načina moglo je biti da bi se riješio ovaj slučaj”, tvrdi Marušić.

milesoldo24112016

Brojni propusti uočeni su od starta istrage. Priznanje stiže i od policijskog komesara. “Uočeni su propusti u radu. Prilikom obavljanja očevidnih radnji, Odsjek unutranje kontrole je proveo istragu i utvrđeno je da je dio policijskih službenika počinio teže povrede službene dužnosti, a jedan dio lakše, u tijeku je sankiconiranje”, kaže komesar Galić.

Da li je i ko od policije skrivao tragove i dokaze tek će pokazati interna istraga, ali sve to znači da će se na sankcioniranje onih koji su pretukli Milu Soldu sigurno još čekati. Kroz sve se provlači priča o tzv. hrvatskoj zlatnoj mladeži, odnosno tvrdnje da se zataškavanjem istine štite djeca lokalnih moćnika.

“Dok sam Milu vozio u CUM, i u kliničkoj bolnici non-stop je spominjao šake, imena Jure, Ivo, i normalno se stvara sumnja da nije bila prečka u pitanju”, priča Serafin.

“Nakon tri mjeseca niko ništa ne zna i ne radi. Tapkaju iz jednog mjesta u drugo, prebacuju iz šupljeg u prazno. Nešto tu smrdi”, smatra novinar Mili Marušić.

prossb251116_12

“Službenici Policijske uprave Široki Brijeg i MUP-a nisu skrivali nikakve dokaze niti se zataškavaju činjenice. U javnosti je bilo priče da se radi o tzv. tatinim sinovima. Kao komesar policije mogu reći da niko neće biti zaštićen”, poručuje Galić.

Međutim, u prilog sumnjama o zataškavanju idu dodatna saznanja o zakašnjelom vještačenju telefona koji mogu pomoći u rasvjetljavanju nedjela. “Izuzimaju se mobiteli omladini koja je bila tamo tek nakon tri mjeseca. To je moralo biti učinjeno iste noći”, ističe Marušić iz „Zaboravljenih branitelja“.

Iste noći Milu su pronašli kravavog u nesvjesti. Kako nam njegov otac kaže, mnogo je nelogičnosti u cijeloj priči. Pa i to da je u razgovoru s djevojkama koje su bile na zabavi uočio neuvjerljivost i stalno mijenjanje provobitne priče.

“Mentalno poremećena osoba bi razumjela, kad dođe na mjesto događaja, da to prečka ne može uraditi. I momak Vukoja, koji ga spašava, tvrdi da je Mile izudaran, pokušaj teškog ubojstva, ostavljen na ledini da krvari, u nesvjesti, komi”, priča Serafin.

prossb251116_34

Mile, iako se ničega ne sjeća, kada se djelomično oporavio, smatra da povrede nisu došle same od sebe. “Teorija je tisuću, ali još ne znam što je bilo. Da je gol pao na mene imao bih rane na potiljku, a nemam. Samo su bile rane na desnoj strani lica, to ne može biti gol.”

“Neslužbeno smo od njih dobili informaciju da je podnesena kaznena prijava protiv N. N. počinitelja i to je dobar indikator. Ako je podnesena kaznena prijava, znači da ima elemenata kaznenih djela”, kaže Vlado Marušić.

Otac potvrđuje da ima špekulacija o tome tko bi mogao biti počinitelj, ali da se ne može sa sigurnošću tvrditi o kome je točno riječ i da svjesno odugovlače proces.

“Tražit ćemo pravdu. Taj slučaj, ta imena znaju i policija i tužiteljstvo. Da li ih štite zato što njihovi očevi imaju milijune, da li su korumpirani, podmićeni?”, pita Serafin.

Komesar Galić ne želi komentarati bilo kakve imena koja se pojavljuju kao mogući počinitelji. Neka vode ka Hrvatskoj i nećacima vlasnika jakih firmi koji su porijeklom iz Širokog. “Naš MUP nikad nije štitio nikakve tatine sinove, niti će štititi. Ukoliko se utvrdi da je neko počinio kazneno djelo na štetu Mile Solde, bit će sankcioniran”, kaže.

FOTO: Mili Marušić

Ipak, i nakon više od 100 dana niko nije sankcioniran. Uočeno je mnogo nepravilnosti. Priznati propusti. Ispitano mnogo svjedoka. Izuzeti materijalni dokazi. Mnogo špekulacija i imena u opticaju, a širokobriješka enigma ostala. Baš kao i istrajnost Soldi, svjesnih da će istina značiti bolje sutra za ostale mlade bez jakih tajkunskih li političkih leđa.

“Želim da se sazna istina jer previše je vremena prošlo. I svim ljudima koji se, ne daj Bože, nađu u sličnoj situaciji da ne staju i da uvijek traže istinu”, poručuje Mile.

U Širokom Brijegu je pretučen maloljetnik, a sve nakon toga postaje tajna. Navodno, niko ne zna ko je mladića pretukao. Da li je na kobnom tinejdžerskom slavlju na ekskurziji prije toga bilo droge. Svi kriju da to ima veze s hercegovačkim tajkunima čiji nećaci ili djeca stoje iza toga. Policijska istraga bez rezultata, uobičajno. Više na: www.federalna.ba/bhs/vijest/191426

Posted by federalna.ba on 24. siječnja 2017

Semir Mustafić / Federala.ba – Mreža