VIDEO REPORTAŽA: Baka Iva iz Posušja s 95 godina živi po geslu “Radi, moli, voli”

POSUŠJE – Ignacije Loyola, svetac i utemeljitelj svojevremeno progonjene Družbe Isusove, a koja je danas čovječanstvu dala dobrog Papu Franju, u moru svojih dubokih mudrosti, rekao je jednom “Radi, moli, voli”.

I to je bilo jedno geslo života koje je primjenjivo za svako razdoblje, a osobito za ovo današnje kada mnogi ističu da posla nema premda ga u Hercegovini ima gdje god se okreneš, ako ništa na vlastitoj zemlji koje, hvala Bogu, još ima, kada mnogi nemaju vremena moliti, a imaju vremena za brojne druge, beskorisne stvari, a nažalost niti voljeti jer je pomodarstvo uzelo maha i u ovim prostorima pa se mnogi rastaju, svađaju se obitelji, braća, sestre, roditelji, djeca…

Zato u posuškom Batinu postoji jedna baka koja na pravi način živi geslo “Radi, moli i voli”, a s njom je ovih dana razgovarao legendarni posuški novinar Ljubo Kovač, čiju video reportažu donosi portal Grude.com.

Baka Iva Penava ima 95 godina na leđima, ulazi već u 96. godinu, ali na njezinom životu, i u 96. godini pozavidjele bi joj i puno mlađe djevojke i žene. – Bog je tako dao da mogu raditi, ovako ja svaki red moram obići, govori baka Iva dok red po red okopava krumpire i gleda djelo svojih starih, ali ponosnih ruku.

S punih 95 godina na leđima, baka Iva ne govori o bolesti. – Ima bolesti, nema bolesti. Dok ja mogu o sebi, dok mogu raditi, dok mogu sve uzdržavati i dok sam u pameti, ja sam dobro, govori baka Iva, piše portal Grude.com.

Prisjeća se da je bila deveto dijete u kući. – Bog mi daje zdravlje i snagu. Otkad mi je sin Branko obolio i preminuo pola me je nestalo, ali moram živjeti, kroz suze o sinu kojeg je toliko voljela govori neumorna starica dok radi u svom vrtu.

Kako novinar Kovač zaključi o baki Ivi iz posuškog Batina, njena memorija je zadivljujuća, kao i njeno znanje, i pozitivna energija kojom zrači.

Mi možemo samo napisati da je ona svoj život proživjela i živi na pravi način, upravo kroz geslo svetog Ignacija Lojolskog “Radi, moli, voli”.

Pogledajte video:

Grude.com