FOTO: Mili Marušić

Skupština Županije Zapadnohercegovačke ove srijede je zasjedala u Širokom Brijegu, a kao najzanimljiviji dio ove sjednice izdvojili smo rasparvu ministra unutrašnjih poslova Zdravka Borasa i zastupnika dr. Zvonke Jurišića (HSP BiH) o stanju sigurnosti u policiji, odnosno aktualnim temama u ovoj oblasti a među kojima prednjači odluka Komesara policije o ukidanju činova pojedinim načelnicima policijskih uprava i krim službi.

“U zadnje vrijeme kroz razne medije imamo napise o nezakonitom radu u našem MUP-u, pa bi možda čak bilo dobro na ovu temu napraviti posebnu sjednicu. Udarna tema su sva ta ‘činovanja’ u MUP-u, jer postoji i tužba na određena imenovanja iz 2017. godine o promicanju određenih osoba u više činove, a po sudskoj presudi je utvrđeno da je netko lažirao potpis umrle osobe. Unutarnja kontrola nije poduzela potrebne aktivnosti što je svakako za suspenziju, odnosno kazneno gonjenje. Ako se sve to događa u MUP-u s načelnicima policijskih uprava i krim službi bez sumnje zaslužuje i skupštinsku raspravu”, kazao je u svom izlaganju zastupnik Jurišić.

On je naveo kako je činjenica da je u zadnjih 15 dana komesar ukinuo činove načelnicima što će reći da očigledno nešto ne štima, pa ga je kao zastupnika zanimalo što je po tom pitanju poduzelo nadležno ministarstvo?

“Nisam dobro razumio pitanje! Neka nam se pitanje precizira i odgovorit ćemo i pismeno i usmeno. Imamo Upravu policije u sklopu koje djeluju četiri općinske, odnosno gradske uprave, a koliko znam Tužiteljstvo je na vrijeme upoznato s tim slučajem i nemamo razloga ništa kriti. Što se pak tiče stanja sigurnosti ovo nije narušilo nikakvu sigurnost i svakako pred zakonom svi trebamo biti jednaki”, rekao je u svom odgovoru ministar Zdravko Boras.

Dr. Zvonku Jurišića je u nastavku spomenute rasprave zanimalo je li u Ministarstvu pokrenuta ikakva procedura da taj netko snosi posljedice tko je potpisao nešto takvo, a što je odgovorio ministar Boras možete vidjeti u našem video prilogu.

Dnevno.ba