VIDEO: Prvi “leteće hibridni brod” na nebu od 2017. godine

Nakon više godina (desetljeća) razvoja i držanja projekta u tajnosti, tvrtka Lockheed Martin je napokon predstavila prototip svojeg “letećeg hibridnog broda” (Hybrid Airship) LMH-1.

Ova letjelica se temelji na principima cepelina, no donosi mnoštvo tehnoloških i sigurnosnih poboljšanja u odnosu na njemački Hindenburg koji je je letio od ožujka 1936. godine do 6. svibnja 1937., kada je pri slijetanju u Mornaričku zrakoplovnu bazu Lakehurst (Manchester Township, New Jersey), nakon svog prvog transatlantskog putovanja za Sjevernu Ameriku, potpuno izgorio, pri čemu je u nesreći poginulo trideset i šest osoba.

hcm 13032016 1

Novi Lockheedov prototip “cepelina” je dug 36 m i visok 6,5 m, te se sastoji od tri napuhane komore koje će ga vinuti put neba, no predstavlja tek testnu letjelicu kojom će se isprobati tehnologija koja će se naći u znatno većem “brodu” za prijevoz putnika i tereta.

Kada bude dovršen konačni model, LMH-1 će težiti 21 metričku tonu, biti dugačak 91 m i visok 23 m, te će moći dostavljati robu i putnike na lokacije na koje ne mogu stići kamioni, brodovi, željeznica i drugi oblici transporta, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Lockheed navodi da se za ovu letjelicu zainteresirane mnoge tvrtke iz naftne i rudarske industrije, ali i humanitarne organizacije, koje bi ga željele koristiti za dostavu humanitarne pomoći.

Prvi LMH-1 prave veličine imat će probni let tijekom 2017. godine, dok bi u komercijalnu uporabu trebao stići 2018., a koštat će 40 milijuna dolara.

Lockheed Martin navodi da će letjelica moći prevoziti do 21,318 tona tereta i 19 putnika, te će trošiti znatno manje goriva u odnosu na konvencionalne zrakoplove.

hcm 13032016 2

Leteći brod će posjedovati 4 relativno mala motora, a 80 posto uzgona će dobivati od helija. Podvozje za slijetanje se temelji na tri zračna jastuka, koji mu omogućuje slijetanje na bilo koje vrste terena, uključujući vodu, pijesak, snijeg i led, a taj sustav će mu ujedno omogućiti da se “zalijepi” za tlo kako se ne bi micao uslijed naleta vjetra.

hcm 13032016 3

Putnike, posadu i teret će udomaćiti gondola dužine od 45 metara u kojoj će 19 putnika sjediti u dva reda, a na raspolaganju će imati priličan komfor, kao i Wi-Fi.

Lockheed navodi da se ne namjeravaju zaustaviti na ovom modelu, pa su u planu znatno veće letjelice, srednja od 90 tona, te velika od 500 tona, koja će biti dužine od čak 243 m.

Vidi.hr