FOTO: Mili Marušić

ŠIROKI BRIJEG – Petominutni prosvjed liječnika i djelatnika Doma zdravlja u Širokom Brijegu održan je ovog petka u znak potpore liječnici Matiji Mikulić – Kajić, kao i skretanje na probleme s kojima se često susreću u svom radu.

Teško je reći kako su ti liječnici jedine žrtve i da među njima nema onih koji ne zaslužuju obavljati ovaj častan posao, a neki od tih liječnika svojim postupcima često dovode ovu struka na neželjene obračune sa pacijentima. No, na sreću još ima i onih koji svoj posao časno i pošteno obavljaju i gdje ne vide razliku između veze, rodbine, novca i prijatelja, ali na žalost s obzirom na situaciju u koju su dovedeni ovi liječnici zbog nemara državnih službi da im omogući što kvalitetnije osposobljavanje, uvjete rada i plaću, sve je manje takvih koji će sa zadovoljstvom svoj posao obavljati. Ovdje ne govorimo samo o događaju koji se nedavno dogodio u ovoj ustanovi, nego općenitu situaciju u našem zdravstvenom sustavu.

Liječnici i zdravstveni djelatnici često navode kako odnos prema njima od strane pacijenata i onih na većim nivoima vlasti dovodi u pitanje njihov ostanak na trenutnom radnom mjestu ili odlazak u sređena i civilizirana društva u nekim drugim država.

Istina njima je teško obustaviti rad na duže vremena i na taj način iskazati svoje nezadovoljstvo ali za sve treba postojati riješenje, pa tako i ne dovoditi njihovu odluku na iskušenje jer oni su ti koji ne bi trebali biti na ulicama kao i policajci i vatrogasci da se bore za bolje uvjete. Na kraju opet institucije i ministarstva su ti koji prvi to trebaju znati i cijeniti, pa će tako odnos liječnika i ostalih službi biti bolji i kvalitetniji prema onim ljudima koji odvajaju od svoje plaće za njihov rad i gdje bi trebalo biti jako puno manje nezadovoljstva s obje strane.

Napad na službene osobe koje svoj posao obavljaju ne bi trebao biti normalna pojava kao što to već sve normalnije postaje u školstvu prema učiteljima, i svakom takvom potezu se treba suprotstaviti jer nasilje ništa ne rješava. A kako ne bi dolazilo do naselja i neželjenih situacija prvo treba ukloniti razloge koji do toga dovode, a to je isključivo politički sustav i pohlepa pojedinaca.

Prosvjedom djelatnika Doma zdravlja u Širokom Brijegu, na jedan je način skrenuta pozornost na probleme s kojima se oni susreću i najavili, zapravo bolje rečeno zatražili od institucija da se napokon pobrinu za njih i njihov društveni status koji je iz dana u dan sve gori.

VIDEO INTERVJU: Što se dogodilo u Domu zdravlja Široki Brijeg 11.prosinca 2018. godine?

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info