VIDEO: Prošle su dvije godine od obavijesnog razgovora s članovima Udruge “Agape” iz Ljubuškog

LJUBUŠKI – Članovi udruge mladih „Agape“ iz Ljubuškog su u noći s četvrtka na petak, ispred nekoliko poduzeća u Ljubuškom, položili vijence, zapalili svijeće, te postavili osmrtnice!

U subotu poslijepodne, zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru, uručen im je poziv na obavijesni razgovor u PU Ljubuški, a dan kasnije, u nedjelju 23. veljače 2014. godine, dakle prije točno dvije godine dana, razgovor je i obavljen u PU Ljubuški. Tim povodom iz Udruge mladih “Agape” oglasili su se priopćenjem za javnost kojeg se prisjećamo i naravno i ove godine ga prenosimo u cijelosti:

“Dragi prijatelji, neka vam Agape znači ljubav. A ta se ljubav mnogim smjerovima rasprostire. Ljubav se očituje humanitarnim radom. Ali se očituje i u obrazovanju, u umjetnosti, pravu, ekologiji, filozofiji, mnogim disciplinama i sjecištu disciplina, znanostima i vještinama, i u politici. Dragi mladi, ako vam je do sada kazano: „Kanite se politike“, mi vam srcem savjetujemo: „Nemojte!“. Pa kako da se ne bavite politikom, kad se ona bavi vama od kolijevke pa do groba. Žalimo što je u našem društvu uvriježeno mišljenje da je politika spektar političkih opcija raspoloživih u našem „sustavu“, i ništa više. Razbijte to mišljenje i bavite se politikom, tj. ljubavlju. A sve što morate slijediti je vaše srce, a kažu (ne kažu, to je jedina istina!) da sam Bog govori kroz srce. Ne podcjenjujte se, u vama i jest sva promjena koju ovo društvo treba. Mladi su majka državi, ne obratno. A majka ne smije zanemariti dijete, nikad, makar posebne potrebe imalo i posebnu pažnju zahtijevalo.

Udruga mladih Agape gladna je upravo ovakvih, nepotkupljivih ljudi, sa stavom i voljom da iskoriste sebe, svoj život ili dokolicu u svrhe koje nadilaze bilo kakav vlastiti interes, s ciljem promicanja općeg (a time i vlastitog) dobra, onih koji uzimaju sve cum grano salis, koji sebe ne podcjenjuju i gaje bezvremenske vrijednosti, koji komentiraju djela, a ne upućuju na ljude, i koji slijede najprije srce.

U nedjelju, 23.02.2014. nekoliko je članova udruge Agape pozvano u PU Ljubuški zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru ZHŽ, članak 9, stavak 1, točka c, postavljanjem ranije spominjanih osmrtnica na dan 21.02.2014 na području općine Ljubuški. U postaji nas je dočekao iznimno ljubazan zapisničar, koji je bez povoda napomenuo da samo „mora raditi svoj posao“. No, blago vama mladi ako „ne morate“ raditi svoj posao, nego se voditi onom „fiat iustitia…“. Na kraju krajeva, što se mora?

Treba istaknuti da jesmo istražili moguće kršenje zakona našim performansom, ali nam je nažalost ipak nešto promaklo. Naime, prema Zakonu o javnom redu i miru Županije Zapadnohercegovačke:

„Novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM kaznit će se za prekršaj:
… c) tko na javnom mjestu postavlja plakate, objave, oglase i osmrtnice protivno propisima jedinice lokalne samouprave…“ (preuzeto 23.02.2014. sa http://www.skupstina-zzh.ba/opsirnije.asp?id=132).

Dodajemo da nismo bili upoznati s propisima jedinice lokalne samouprave, ako isti postoje. Onima koji su nas do sada podržavali i ostaloj javnosti izražavamo isprike radi kršenja Zakona ZŽH, za koji nas se tereti, a Udruga posve snosi odgovornost za učinjeno djelo. No nije nam žao zbog našeg cjelokupnog izričaja u petak 21.02., te vjerujemo da smo postigli veliki odjek i ispunili naš cilj. Ponovo napominjemo, ono što je rečeno u ranijem priopćenju: povod našem izričaju nije dala nikakva politička opcija, niti pristrani pojedinac, nego nezadovoljstvo stanjem u gradu, državi i društvu. Vjerujemo u snagu ovih sredstava te potičemo i ostale da se izražavaju na sličan na-nesilan način, koji može imati velik učinak u društvu”.

Koliko se toga promijenilo u Ljubuškom tijekom protekle dvije godine, bilo na bolje ili lošije, prosudite sami.

Dnevno.ba