Home Ostale rubrike Zdravlje VIDEO: Proizveden prvi 3D rendgenski uređaj koji snima slike u boji

VIDEO: Proizveden prvi 3D rendgenski uređaj koji snima slike u boji

0
VIDEO: Proizveden prvi 3D rendgenski uređaj koji snima slike u boji

Kompanija iz Novog Zealanda snimila je prve trodimenzionalne rendgenske snimke ljudskog dijela zahvaljujući naprednom medicinskom skeneru.

Uređaj koristi tehnologiju s CERN-a, konkretno Medipix3. Ona omogućava snimanje slika visoke rezolucije korištenjem tehnologije za praćenje čestica, piše Engadget.

Preciznija analiza

Medipixovi čipovi rade slično kao kamera fotoaparata – prepoznaju subatomske čestice koje dolaze u kontakt s pikselima dok je elektronički objektiv otvoren. Prema izjavi profesora Phila Butlera, jednog od znanstvenika sa MARS Bioimaging Ltd koji su napravili skener, Mediapix3 je čip koji bi uvelike mogao pridonijeti polju medicinske dijagnostike: ‘Ovaj novi alat zahvaljujući malim pikselima i preciznoj energetskoj rezoluciji može snimiti slike koje niti jedan drugi uređaj ne može’.

Primjena i budućnost

Sjedinjenjem čipove spektroskopske informacije i algoritama, znanstvenici iz MARS-a stvorili su 3D slike u boji na kojima se jasno razaznaje voda, salo i markeri zaraze. Manja verzija 3D skenera korištena je pri analiziranju raka i vaskularnih bolesti. Zahvaljujući suradnji CERN-a i MARS-a, tehnologija će dobiti komercijalnu primjenu.

Skener će se tijekom idućih nekoliko mjeseci početi koristiti za kliničke testove vezane uz reumatologiju i ortopediju.

tPortal.hr