VIDEO: Preteške školske torbe, put do škole na Trnu rizik za djecu, Mala škola rizik za sve!

Vijećnica Antonija Banožić na 30. sjednici GV Široki Brijeg iskoristila je priliku kao nova predsjednica Vijeća roditelja 1. Osnovne škole Široki Brijeg da javno progovori o stanju u kojem se nalaze pojedine obrazovne ustanove na području Širokog Brijega i problemima sa kojima se susreću učenici i njihovi roditelji.

Banožić je kazala kako su na sjednici Vijeća roditelja, roditelji naveli jedan od problema preteških školskih torbi kao jedan od problema koji ih najviše brine. Školska torba bi trebala biti težine od 5-10% težine djeteta. Prosječna težina prvašića je 20kg a njegove torbe 5kg, što znači da je torba teška 25% težine djeteta. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr.Andrija Štampar preteške školske torbe su glavni uzrok deformitetima kralježnice osnovnoškolaca navela je svim nazočnim ukazavši na ovaj problem.

Dala je prijedlog kako se u školama mogu osigurati ormari u kojima bi učenici ostavljali udžbenike ili osigurati djeci duple udžbenike da jedni ostaju u školi, a drugi kući i time bi se olakšala njihova torba.

default

Idući problem je problem sigurnosti djece u okruženu male škole Trn. S kišom djeci dvorište popliva, put kući im nije nikako siguran zbog nepostojanja nogostupa te djeca na tom putu se razmjenjuju s kamionima koji stalno prolaze jer je škola u okruženju velikih tvrtki. Vijećnica Banožić je predložila izgradnju nogostupa od škole do glavne prometnice na Trnu i saniranje neasfaltiranog dijela ispred škole koje s kišama redovno pliva te postavljanje uspornika ispred škole.

Također dvorište Male škole podružnice 1. Osnovne škole je u derutnom stanju, postojeće igralište je uništeno i opasno za djecu, nema zaštitne ograde te djeca s jedne strane dvorišta lako mogu pasti sa visine od 3-4 metra na cestu prema Borku. Predložila da se napravi potpuna sanacija dvorišta, te je najavila da će amandmanom na proračun tražiti da se osiguraju financijska sredstva za isto.

Gradonačelnik Kraljević se složio s prijedlozima vezano za školska dvorišta te najavio sanaciju istih. Problem školskih torbi je u nadležnosti županijskog ministarstva te gradonačelnik smatra da je to problem za manje učenike dok starijim učenicima to nije problem.

Mili Marušić / SirtokiBrijeg.info