Home Vijesti Politika VIDEO: Predstavnici općina i ekipa za borbu protiv korupcije ŽZH zaboravili na sastanak o korupciji!

VIDEO: Predstavnici općina i ekipa za borbu protiv korupcije ŽZH zaboravili na sastanak o korupciji!

0
VIDEO: Predstavnici općina i ekipa za borbu protiv korupcije ŽZH zaboravili na sastanak o korupciji!

OESS BiH ovog je četvrta u Širokom Brijegu organizirao okrugli stol na kojem se razgovaralo o dosadašnjem razvitku i primjeni antikorupcijskih planova i strategija u Županiji zapdnohercegovačkoj.

Iako je najavljeno kako će pored predstavnika civilnoga društva sudjelovat i predstavnici općina ŽZH i pripadnici županijskoga tima za sprječavanje korupcije gdje je cilj bio potaknuti predstavnike nevladinih organizacija na aktivnije sudjelovanje u izradi i praćenju procesa provedbe Akcijskoga plana za borbu protiv korupcije, te ih bolje upoznati s pojedinostima Strategije za borbu protiv korupcije koju je usvojila Vlada ŽZH, mnogi od njih nisu uvidjeli korist od ovog sastanka, tako da se jednostavno nisu ni pojavili na njemu.

Sve u svemu izgleda kako je borba protiv korupcije u ŽZH jedna od tema o kojoj malo se znam i kako to nije neki velik problem na ovim našim područjima koji je sastavni temelj naše kulture već dugi niz godina, pa tako da su rijetki bili zainteresirana baviti se ovom problematikom koja je sastavni dio razvijenog društva i civilizacije po svijetu.

Anita Soče Aničić iz Ureda OESS-a u Mostaru, kroz predstavlje rada na ovu tematiku pojasnila nam je u kratkim crtama kako su pojačane javne rasprave u borbi oko korupcije, kao i to da je bilo više informacija prema građanima ali treba tu treba još neke stvari razmotriti, kako i koliko se po tom pitanju radilo ove godine što je i bit ovog okruglog stola i sastanka.

Apelirala je na civilna društva unutar ŽZH da se ozbiljnije uključe u donošenje ovih planova jer njihov utjecaj može uveliko pridonijeti izradi strategije i još više u samoj implementaciji. Skrenula je pozornost na to kako je županija pokušala uključiti određene predstavnike civilnog društva, ali nije bilo značajnog interesa.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info