Unatoč najavama da poskupljenja osnovnih životnih namirnica i higijenskih potrepština neće biti, povećanje jedne od higijenskih potrepština za djecu u jednom od naših trgovačkih centara skočila je za oko 60% što je iznimno neopravdano.

Proizvod “Iva Krema” tražen je proizvod na našem tržištu i tražen među roditeljima za male bebe zbog učinkovitosti i naravno pristupačne cijene koja sada i nije tako niska.

Prije početka krize izazvane pojavom novog koronavirusa u Bosni i Hercegovini cijena ove kreme jednom od trgovačkih centara u Širokom Brijegu bila je 2.00 KM što je bila sasvim normalna i pristupačna cijena za potrošače, ali u vrijeme ove izvanredne situacije cijena je povećana na 3.30 KM što je u malom vremenu iznimno veliko poskupljenje ovog proizvoda.

Da bi stvari bile apsurdnije u ovom trgovačkom centru nisu stigli ni maknuti ovu staru cijenu nego su nalijepili novu preko stare što pokazuje određenu neopreznost pri pokušaju suptilnog povećanja cijena koje treba proći neprimjetno kod potrošača ili da ih nije briga što misle potrošači.

U Republici Hrvatskoj vidimo svaki dan pozitivne primjere u kojoj državno vodstvo i nacionalni stožer civilne zaštite strogim mjerama i zakonskim odredbama nastoje držati pod kontrolom kako građane, tako trgovačke centre, banke i sve one koji određuju cijene proizvoda, usluga i plaćanja obaveza.

Nažalost, puno je primjera da ovdje mnogo toga ne funkcionira kako bi trebalo i da trgovački lobiji i moćnici rade ono što im se prohtije kako bi čak i u ovo najteže vrijeme globalne pandemije uzeli veliki profit od građana.

Ana Kvesić / SirokiBrijeg.info