LJUBUŠKi – Za vrijeme Drugog svjetskog rata u Ljubuškom je više od 2.000 djece ostalo bez očeva. Siromaštvo i trpljenje bila je svakodnevnica majki koje su same podizale djecu. Njihovi potomci žele im se odužiti – sagraditi im spomenik. Projekt je završen, ali je nažalost sve ostalo na tome.

Kada je ostao bez oca Ante Milas je imao samo dvije godine. Njegova majka Anica brinula se o njih osmero djece. Bila je nezaposlena. Živjeli su u teškom siromaštvu. To je vrijeme duboko urezano u njegovo sjećanje. Lice majke – na leđima joj sav teret nepravde. Bila je jedna od 758 udovica iz Ljubuškog kojima Ante, sada predsjednik Udruge potomaka udovica 2. svjetskog rata i poraća Ljubuški, želi podići spomenik.

Želja mu je sačuvati uspomene na sve majke. Da im se društvo oduži. Mjesto za brončanu skulpturu majke s troje djece u prirodnoj veličini općinska vlast je odobrila. Na njezinoj izradi već radi akademski kipar Stjepan Skoko. Cijeli projekt košta oko 120.000 maraka. No, previše je to, očito, za institucije koje zatvaraju oči.

“Društvene institucije, pojedinci – svi mogu pomoći na bilo koji način da zaživi ideja i da spomenik ugleda svjetlo dana. Da bude spomenik mira i ljubavi”, poručuje Tomislav Dugandžić, tajnik Udruge potomaka udovica 2. svjetskog rata i poraća Ljubuški.

Tek 20 posto sredstava je prikupljeno. Zamolbe su pristigle na brojne adrese. Većina nije odgovorila.

Izgradnja spomenika trajno će obilježiti sjećanje na žrtve majki i njihovu svijetlu pobjedu. Bio bi to spomenik svim majkama – najzaslužnijih za vrijeme u kojem danas živimo.

Ivana Bešlić – Penava / Federalna.ba