Čistiti ulice jedno je od najnepopularnijih zanimanja. Osim fizičkog rada i nerijetko opasnog za zdravlje, razlog tome je i nepodrška okoline. No, Mariju iz Širokog Brijega taj posao raduje i ispunjava. Jedina je žena uposlena u komunalnom poduzeću kao čistačica javnih površina. Zbog toga je predložena za dodjelu ovogodišnjeg javnog priznanja grada za izuzetna ostvarenja.

U 6.30 ujutro započinje njezin radni dan… Pješice prijeđe cijelim širokobriješkim središtem. I najmanju travku na pločniku će ukloniti…

“Uvijek sam htjela radit, da mogu obitelji priuštiti lakši život. Ukazala mi se prilika, volim ovo što radim, zadovoljna sam” – govori zadovoljno Marija, te dodaje – “Ponosna sam što mogu raditi ovaj posao da grad bude što čistiji. Velika podrška mi je obitelj i građani koji me podržavaju u mom radu”.

Skromna je Marija na riječima o sebi. Samo želi temeljito završiti dnevni zadatak koji je sama stavila pred sebe. Radije će ona raditi, kaže nam, nego pričati. Već je 30 stupnjeva u zraku, a tek je 8 ujutro – uz vreli asfalt okopaje cvijeće. Ovdje na najvećem raskrižju Marija će provesti nekoliko sati.

“Znam tko me čeka kući, moja obitelj i to mi daje snagu i potpora građana s kojima bacim koju šalu, to mi daje inspiraciju” – govori Marija Banožić

A inspiracija građanima je bila upravo ona. Pozdravili su inicijativu uredništva širokobriješkog lokalnog portala da Marija bude predložena za dodjelu javnog priznanja Zlatna plaketa ‘Grb grada Širokog Brijega’.

Video reportažu FTV-a pogledajte u ponuđenom video prilogu:

Ivana Bešlić – Penava / Federalna.ba