Prof. dr. sc. Zoran Tomić, redoviti sveučilišni profesor. Suradnik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH. Član Vijeća za znanost Bosne i Hercegovine. Član Upravnog odbora Agencije za razvitak visokog obrazovanja i unapređenju kvalitete BiH. Rođen 1966. godine u Radišićima, općina Ljubuški (BiH). Osnovnu i srednju školu završio u Ljubuškom, a na Sveučilištu u Mostaru diplomirao na Pravnom fakultetu. Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu završio poslijediplomski studij i stekao zvanje magistra znanosti, polje politologija. Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu obranio doktorski rad na informacijsko-komunikacijskom polju. Stručno usavršavan kroz programe edukacije u SAD-u 1995., Njemačkoj 1996. i Velikoj Britaniji 1999., to je samo jedan dio njegove bogate biografije.

A ja, ništa, frizer obični, po “akademskoj tituli” fr. (fizički radnik) Sveučilišta u Širokom Brijegu “Kasno je” ne diplomirani novinar, koji ne zna di točku, di zarez u rečenici staviti pa mi tekst izgleda nekada pisan u jednom dahu što bi mi zavidili ronioci koliko izdržati mogu sa jednim udisajem kisika. I što je sigurno, Tomiću ne mogu biti ni do gležnja sa školskim obrazovanjem.

Ali ponekad doista mi lakše bude kada vidim da nije škola sama ta koja obrazovanje i odgoj daje, što se može vidjeti na puno primjera, ne samo kod Zorana Tomiće, nego i na većini ovih naših predstavnika gradskih, županijski i državnih vlasti.

Kao što smo vas već informirali prije par dana, Dan Županije Zapadnohercegovačke svečano je obilježen 14. studenog 2018. godine u središtu županije u Širokom Brijegu. Ova obljetnica upotpunjena je i onom Hrvatske zajednice Herceg Bosne pa su ova oba bitna spomendana ujedinjena jednom svečanošću četiri dana ranije.

Naravno, neizostavni su bili i brojni politički dužnosnici i odabrani pojedinci, a branitelji koji su se borili po prvim crtama riskirajući svoje života da ni ovi uživali u svim blagodatima iz dijaspore su preko medija pratili kako se oni prisjećaju tog jubileja. Pretpostavljamo kako su teška srca to sve čitali, gledali i žalili što nisu bili dio njihove proslave.

Iako smo za nedjelju 18.studenog, najavili govore negdašnjeg predsjednika Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, Vladimira Šoljića i predsjednika Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenka Ćosića o Herceg Bosni i što je ona tada značila, a kojeg ti branitelji željno iščekuju čuti, najavljujemo kako će i biti kako smo najavili. Ali prije toga donosimo video prilog u kojem se prikazuje kako sadašnji branitelji naše Herceg Bosne – Bosne i Hercegovine uživaju u prekrasnom izvođenju pjesme Vivat Croatia iliti Živjela Hrvatska, a najviše koga je pjesma dirnula, je upravo prof. dr. sc. Zorana Tomića rektora Sveučilišta u Mostaru, koji sve uči, ali bonton nešto slabije ide!

Mili Marušić / SitokiBrijeg.info