FOTO: Mili Marušić

Naš sugovornik Zdenko Marušić iz Širokog Brijega razotkriva širokobriješke zločince, i članove UDBA-e koji su ga progonili 15 godina po emigraciji. UDB-inog kadra Ivana Lasića Gorankića koji i dan danas diše širokobriješki zrak, a kojeg smatra odgovoran za smrt polubrata mu Miljenka Hrkaća imao na nišanu dok je bio branitelj HVO-a, no u trenutku kada je trebao ispaliti smrtonosni hitac njegova vjera mu je nalagala da drugačije postupi.

Prije par godina smo s njim radili intervju u kojemu nam je govorio i o drugim zanimljivim detaljima iz prošlosti i kakve mu je torture proživljavala obitelj od lokalnih krvoloka koji su radili kao odani kadar komunističkom režimu i proganjali svoje sunarodnjake, a mnogi su i dan danas živi i sa slobode preko svoje djece upravljaju političkom scenom na ovim područjima.

Osim Gorankića, tu je i Stanko Čolak koji iz Beograda navodno još neke konce povlači i kroji sudbinu Hrvata, Rade Vukojević, Udovičić i još mnogi drugi…..

Ali sve to našeg sugovornika Zdenka Marušića nije dotuklo i preživio je da se sada on njima smije, koliko god kao branitelju HVO-a prima 25 KM pomoći za razliku od mnogih lažnih koji su se poput miševa skrivali u rupe, a sada primaju i po nekoliko tisuća maraka za to.

Zdenko ponosno sada na svoju kuću stavlja barjak hrvatski, prisjeća se svake godine s poštovanjem žrtava Bleiburga, obilježava Dan NDH, i na svoju kuću je danas ponosno stavio tablu na kojoj piše Pavelić, pa neka bode oči “jazavcima” koji su ga progonili jer on ipak ima ponos za razliku od njih koji se i danas skrivaju po “mišjim rupama”!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info