FOTO: Mili Marušić

Udruga “Utjeha” iz Širokog Brijega, koja skrbi o osobama s invaliditetom, u sklopu ovogodišnjeg sajma gospodarstva u Mostaru organizirala je Okrugli stol na temu “Zapošljavanje osoba s invaliditetom u FBiH”. Možemo kazati kako je isti bio pun pogodak i jedan od najpopraćenijih događaja ovogodišnjeg sajma s obzirom da su u radu Okruglog stola sudjelovale osobe iz gotovo cijele Bosne i Hercegovine, odnosno Mostara, Širokog Brijega, Stoca, Ljubuškog, pa preko Sarajeva, Goražda, Banja Luke, te Posavine….

Pred okupljenima su govorili eminentni stručnjaci iz ove oblasti kao primjerice Jasna Rebac, predsjednica udruženja “Ružičnjak – Los Rosales” iz Mostara.

“Ova tema je uistinu jako korisna. Često ne razumijemo što radi Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, pa iz neznanja ili nedovoljno pravih informacija izvlačimo pogrešne zaključke. Ovaj Okrugli stol je i svojevrsni alarm za građenje društva jednakih mogućnosti. Zapošljavanje osoba s invaliditetom nije lak posao, a posebno kada u državi imati takvu nezaposlenost kao što je slučaj kod nas. Samim time opterećeni su i poslodavci, kao i osobe s invaliditetom. Poslodavci uglavnom razmišljaju kako ima takve osobe ne mogu previše doprinijeti u radu, a to su zablude”, kazala je Jasna Rebac, te podsjetila kako je prije nepunih desetak godina ratificirana Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, te kako je i Bosna i Hercegovina potpisnica iste, odnosno kako je dala garancije da će brinuti o takvim osobama u svim njihovim životnim sferama.

Izlaganje na Okruglom stolu u Mostaru imao je i Vinko Jerinić, direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

“Samo u 2018. godini podijelili smo oko 23 milijuna maraka za zapošljavanje osoba s invaliditetom kroz različite novčane naknade i subvencije za zaposlene. Fond je 2011. godine bio u kolijevci i imali smo svega 14 privrednih društava koja su tada zapošljavala osobe s invaliditetom, dok ih danas ima 146. Tu prednjači upravo Hercegovina, odnosno HNŽ i ZHŽ budući da se samo u te dvije županije nalazi 71 takvo poduzeće”, naglasio je direktor Jerinić dodavši kako je Fond zadnje četiri godine poduzeo mnoge aktivnosti kako bi osobe s invaliditetom uključio u svoje programe, odnosno upoznao sa svim mogućnostima zapošljavanja.

Predsjednica Udruge “Utjeha” Tatjana Kosak predstavila je ukratko svoju udrugu, koja je u ovoj oblasti već poprilično poznata s obzirom da je kroz djelovanje iste proteklih godina zaposleno 13 osoba s invaliditetom.

“Još je uvijek fama kod samih roditelja koji ne dopuštaju da im se dijete, koje je s posebnim potrebama, zaposli, jer ih je kao strah da će kasnije izgubiti invalidninu, a to nikako nije i ne može biti dobro. Nedostataka uvijek ima, sami smo određene nedostatke uvidjeli, na njih upozoravali, ali su danas svakako vidljivi pomaci u ovoj oblasti”, rekla je Kosak.

Ispred Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom njihov rad i mogućnosti na dosta zanimljiv i stručan način predstavila je Sabina Zubčević, a potom je uslijedila i zanimljiva diskusija između predavača i samih posjetitelja među kojima je bilo i osoba s invaliditetom, a što je bilo jako lijepo za vidjeti i samih poslodavaca, pa ostaje za vjerovati kako će u predstojećem razdoblju još više osoba s posebnim potrebama dobiti priliku za rad u našim poduzećima, a samim time si umnogome i olakšati život, odnosno borbu za životnu egzistenciju.

Dnevno.ba