U Posušju traje bojkot nastave gimnazijalaca koji su se ustali protiv skandalozne odluke da učenici prvog razreda, nakon što su izgubili godinu, ipak upišu drugi razred. Iako su profesori odbili po njoj postupiti, poništavanjem negativnih ocjena bavili su se resorno ministarstvo i inspekcija. Priča je dobila sudski epilog i to bez prava na žalbu.

Jasna je bila poruka gimnazijalaca – pozivaju na odgovornost za rušenje obrazovne institucije u kojoj bi – umjesto znanja – kažu – mogao zavladati novac. Kako drugačije tretirati slučaj Gimnazije Fra Grge Martića u Posušju ako znanje neće ocjenjivati samo profesori, a negativna ocjena neće postojati za sve.

Šest učenika izgubilo je godinu. Pojedini roditelji s tim se ne mogu pomiriti i tu priča počinje. Na njihov zahtjev u školi se vrši inspekcijski nadzor. Obavlja ga županijska prosvjetna inspektorica Nada Đerek i sastavlja zapisnik. Naređuje poništavanje svih negativnih ocjena. Profesori pišu žalbu na rješenje resorne ministrice Ružice Mikulić. Žalba je uvažena i činilo se završenim – učenici će ponavljati godinu.

«Poslije toga su se žalili roditelji. Sud je riješio stvar na način koji je na početku odredila prosvjetna inspektorica, tumačeći taj famozni sporni članak 6. Pravilnika o praćenju i ocjenjivanju učenika na način koji je bio i u početku», navodi Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja ŽZH.

Negativne ocjene su poništene bez suglasnosti profesora. Učenici nisu polagali popravni ispit. Preuzeli su svjedodžbe sa upisanim ocjenama dovoljan – 2. Neviđena nezakonitost na djelu – roditeljsko vijeće škole traži ostavke i ministrice i inspektorice: «Ugrožen je dignitet nastavnika, škole i cijelog obrazovnog procesa. Smatramo da je napravljena oštra diskriminacija među učenicima uplivom suda, inspekcije i nadležnog ministarstva u neposredno ocjenjivanje znanja i donošenja ocjena, a što bi moralo biti autonomno pravo isključivo nastavnika».

«Svaka čast učenicima i profesorima koji su rekli ne, dosta je, mi ne želimo živjeti u društvu gdje se novcima mogu kupiti znanje i diplome, u društvu u kojem nemaju svi jednake šanse i u kojima jedni imaju sve povlastice, a drugi su građani drugog reda», kaže Bruno Penava, predsjednik Udruge Epsilon.

Mogućnost dvosmislenog tumačenja u pravilniku – koliko minimalno ocjena učenik mora imati na kraju školske godine – ostavlja prostor za bilo koju vrstu buduće malverzacije – ovisno od toga što želi onaj koji tuži ili kako to odgovara inspektorici. U ovom slučaju – manjkavost pravilnika nagrada je učenicima za neučenje.

Ivana Bešlić – Penava / Federalna.ba

Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke poslalo je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

„Povodom događanja u Gimnaziji fra Grge Martića Posušje, s obzirom na prozivanja Ministarstva obrazovanja, znanosti kulture i športa ŽZH u medijima kao glavnog krivca za navedenu situaciju, osjećamo obvezu iznijeti činjenice o ovom slučaju, ne navodeći imena djece budući da se radi o maloljetnicima koji pored svojih dužnosti imaju i različita prava, a jedno od najvažnijih je i pravo na zaštitu.

Sredinom lipnja prosvjetna inspekcija je dobila zahtjev od roditelja jednog djeteta za inspekcijskim nadzorom u Gimnaziji fra Grge Martića Posušje jer smatra da su ocjene nezakonito izvedene.

Županijska prosvjetna inspektorica, kao samostalno tijelo u Ministarstvu, je obavila nadzor i napravila Zapisnik prosvjetne inspekcije. U Zapisniku su evidentirane sve ocjene učenika i naređene hitne mjere u skladu sa Zakonom o prosvjetnoj inspekciji te se školi naredilo da poništi sporne ocjene. Nakon toga, prosvjetna inspekcija izdaje Rješenje i Odluku koji se dostavljaju svim zainteresiranim stranama.

Gimnazija odbija postupiti po Rješenju prosvjetne inspekcije i upućuje žalbu Ministarstvu na spomenuto rješenje. Ministarstvo žalbu uvažava i poništava Rješenje prosvjetne inspekcije. Nakon toga, roditelji učenika koji su bili predmetom ovog postupka, upućuju Gimnaziji, u skladu sa Zakonom o srednjem školstvu, zahtjev za preispitivanje ocjena. Nastavničko vijeće odbija zahtjeve, te roditelji pokreću upravni spor protiv rješenja Ministarstva na Županijskom sudu. Sud je, uzimajući u obzir hitnost postupka, jer je status djeteta u pitanju, dana 4. rujna 2017., donio presudu u kojoj je dao tumačenje članka 6. Pravilnika o načinu praćenja i ocjenjivanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi te naredio Ministarstvu sljedeće:

U ponovljenom postupku Ministarstvo će donijeti novi upravni akt sukladno naprijed iznesenom pravnom shvaćanju suda, tj. tumačiti čl. 6 Pravilnika kako ga tumači sud u ovoj presudi, tj. da se učenikov uspjeh u pojedinom polugodištu u svakom predmetu ocjenjuje najmanje dva puta po svakom utvrđenom elementu koji je utvrdio nastavnik za svaki predmet.

Također je naveo da tumačenje navedenog članka ne smije biti na štetu i interes učenika u pogledu načina ocjenjivanja.

Ministarstvo je po toj presudi, koja je obvezujuća, donijelo novo rješenje te ga dostavilo školi na postupanje.

Razumijemo i stav drugih učenika koji se smatraju oštećenima te ovih dana ne dolaze na nastavu, no moraju shvatiti da je sudska presuda nešto što se mora ispoštovati, a da oni, kao učenici koji su upisani u neku školsku godinu pored svojih prava imaju i dužnosti kojih se trebaju pridržavati“, priopćenje je nadležnog ministarstva.

Sastanak s ministricom Mikulić

Iz Gimnazije fra Grge Martića javljaju da su dobili potvrdu iz Ministarstva da će ministrica Mikulić održati sastanak s učenicima Gimnazije u ponedjeljak u 13:15 sati. Naglašeno je da i roditelji mogu doći.

Posusje.net