FOTO: Mili Marušić

U srijedu je u hotelu „Park“ održana svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada Širokog Brijega.

Nakon himne ‘Lijepa naša’ u izvedbi Lucije Zovko, na samom početku svečane sjednice Gradskog vijeća održane u povodu Dana grada Širokog Brijega, nazočne je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić.

Predsjednik Topić je govorio o radu Gradskog vijeća. Na kraju svog govora uputio je čestitku svim Širokobriježankama i Širokobriježanima povodom Dana Grada i blagdana Velike Gospe. Neka nam Široki Brijeg uvijek bude na prvom mjestu, zaključio je Topić.

„Budimo pozitivni u životu, oslobodimo se pesimizma. Ovo je prilika za susret i zajedništvo, ali i jedan rezime dosadašnjeg rada“, poručio je Topić.

Izvješće o radu gradonačelnika Mire Kraljevića prikazano je u formi video projekcije. Prikazani su projekti koji su u tijeku, projekti koji su završeni, ali i oni projekti koji se planiraju raditi u budućnosti. Nakon video projekcije koju možete pogledati i na Youtube kanalu Grada Širokog Brijega, gradonačelnik Miro Kraljević se prigodnim riječima obratio svim nazočnima.

Gradonačelnik se u svom govoru posebno osvrnuo se na započete projekte, ali i one planirane. Zahvalio se svima koji čine život u Širokom Brijegu boljim. „Želimo stvoriti uvjete u svim dijelovima Širokog Brijega, prvenstveno što se tiče komunalne infrastrukture. Vodovodi su zahtjevni projekti, ali radimo i nadamo se da ćemo u narednom periodu privesti kraju. Nastaviti ćemo ulagati u prometnice. Stvara se pozitivna priča, ali imamo još posla i potrebe. Uvjeren sam da će Široki Brijeg u narednom periodu dobiti još tih pozitivnih rješenja koji će podignuti kvalitetu življenja“, poručio je gradonačelnik Kraljević.

Također, pozdrave su uputili: Nevenko Barbarić, zastupnik u Saboru Republike Hrvatske i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH I Hrvatskog narodnog sabora.

„Siguran sam da sve ono što se uradilo u posljednje četiri godine može biti na ponos svih nas, a pogotovo onih koji žive u svom rodnom kraju. Sve što je učinjeno na prostoru ovog grada, daje mu jednu novu dimenziju i sadržaj. Strategija razvoja grada Širokog Brijega predviđa jedan mega projekt kroz izgradnju brze ceste koji prometno i u svakom drugom smislu povezuje cjelokupnu Hercegovinu. Sve su to jasni pokazatelji kvalitetnog rada i razvoja lokalne sredine. I ovim putem od srca vam čestitam Dan grada i blagdan Velike Gospe“, kazao je dr. Čović.

„U sljedećem razdoblju, svi skupa, kroz naše zajedništvo trebamo pojačati napore na svim razinama. Ostvarenje potpune jednakopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i legitimnog predstavljanja koji je ključ svih odnosa u ovoj zemlji su naš najveći cilj i najveći motiv i na tome ćemo zajedno i ustrajati“, zaključio je Čović.

„Danas ste postali prepoznatljiva sredina po kulturi, sportu, ali pogotovo gospodarstvu. Napravili se značajne iskorake po poboljšanju kvalitete življenja u Širokom Brijegu“, rekao je između ostalog Nevenko Barbarić, zastupnik u Saboru RH.

Pročitane su i prigodne čestitke gradonačelnika/načelnika pobratimskih gradova Vinkovaca i Žepča.

Na temelju Odluke Gradskog vijeća dodijeljena su i javna priznanja.

Javna priznanja Zlatna plaketa „Grb grada Širokog Brijega“ dodijeljena su:

• Gospodarskom društvu MODRA STIJENA d.o.o. Široki Brijeg
• Fra Vendelinu Karačiću,
• Ivani Cigić – posmrtno,
• Antoniu Zeljki – posmrtno,
• Gradu Vinkovcima,

Također, donijeta odluka o dodjeli zahvalnica aktualnom gradonačelniku Vinkovaca Ivanu Bosančiću i bivšim gradonačelnicima, Mladenu Karliću i Draženu Švagelju. Zbog trenutne situacije priznanje i zahvalnice bit će uručene naknadno.

Također, zbog zasluga oko postavljanja tenka i završetka spomenika zaustavljanju tenkovske kolone, zahvalnica će se naknadno uručiti 1. Pješačkoj gardijskog pukovniji Oružanih snaga BiH koja je ujedno baštini identitet, tradiciju i kulturno povijesno nasljeđe Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda.

Nakon dodjele priznanja u ime svih dobitnika prigodnim riječima se obratio fra Vendelin Karačić.

„Radujem se što je Odbor za dodjelu za priznanje ravnao se obiteljskim vrijednostima, dobrotvornim radom, dao je priznanje onima koji su branili ovo tlo i narod, dao je priznanje gospodarskom društvu koje u pročelje stavlja službu čovjeku. Posebno mi je drago i radi grada prijatelja Vinkovaca, poručio je fra Vendelin Karačić. Za posthumno dodijeljena priznanja Ivani Cigić i Antoniju Zeljki, rekao je: Uzor i primjer čestita ljudskog života, međusobne povezanosti i spremnosti na žrtvu. Pokoj im vječni.

Prije početka svečane sjednice Gradskog vijeća položen je vijenac i zapaljene svijeće na Trgu širokobrijeških žrtava za sve umrle, poginule i nestale hrvatske branitelje.

Svečanost obilježavanja Dana grada upotpunili je glazbenim brojevima Lucija Zovko. Program je vodio Marinko Karačić, a sjednica se mogla pratiti putem Radio postaje Široki Brijeg, službene web stranice Grada, youtube kanala i RTV Herceg-Bosne.

U povodu Dana grada iz tiska je izišao novi 30. broj informativnog biltena „Široki info“. Bilten se može u elektronskoj formi preuzeti na službenoj web-stranici Grada Širokog Brijega (www.sirokibrijeg.ba). Tiskani primjerak može se preuzeti na info-pultu na ulazu u zgradu Gradske uprave.

Grad Široki Brijeg